Welk kippenras blijft klein, is rustig, makkelijk tam?

Mijn broertje en ik willen kippen. Ze komen in een hok van 2.5 m breed, 1,5 meter lang en 2 meter hoog. Dus ze kunnen niet zo groot zijn. Verder willen mijn broertje en ik (11,16) ze graag knuffelen dus dat ze lekker op je schoot komen zitten en dat je ze dan kan aaien. Welk ras is voor ons geschikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb zelf zijdehoenen, ze zijn lekker pluizig en makkelijk tam te krijgen, en ze zien er ook nog eens grappig uit. De "gewone" zijdehoenen kunnen wel redelijk groot worden, maar er zijn ook krielzijdehoenen te koop, en die blijven wat kleiner. Houd er wel rekening mee dat de kippen een overdekte ren nodig hebben, zodat ze ook als het regent naar buiten kunnen. Er hoeft geen stok in het nachthok, zijdehoenen slapen op de grond. De kippen vinden het ook erg leuk om los in de tuin te lopen en in de planten te graven, dus als het kan, laat ze dit dan ook doen. Als je aan het water woont moet je wel oppassen voor watervogels, die brengen makkelijk ziektes over. Zijdehoenen hoeven in de winter niet naar binnen, het ras komt van oorsprong uit de Himalaya. Wel is het verstandig in de winter de pootjes af en toe in te vetten met vaseline. De eieren zijn trouwens gewoon eetbaar, al zien ze er wel wat anders uit dan die uit de winkel.

Neem krielkippetjes. Leven heel lang en geven kleine eitjes. Heb je zelf je eigen eitje bij je ontbijt. Geen haantje nemen, die zijn heel bazig en kunnen ook grote kippen de baas.

Cochin-krielen schijnen ook erg vriendelijk en rustig te zijn. Wij hebben nu sabelpoot-krieltjes, die zijn heeeel mooi en ook lekker klein, maar best wel fel. Ze doen lelijk tegen elkaar (vaak pikken) en de haan is echt een ettertje. Natuurlijk doen we ze niet zomaar weg, maar als we weer opnieuw kippen willen, worden het cochin-krieltjes. Toegevoegd na 2 minuten: O en dat wij een haan hebben is min of meer toevallig; kipjes kunnen het prima naar hun zin hebben zonder haan (en leggen dan ook gewoon eitjes).

Bronnen:
http://www.cochin.nl/

Je kunt maximaal 3 kippen nemen. In een stadstuin kun je geen haan houden, maar een keertje een haan lenen van de kinderboerderij zorgt wel voor broedse kippen en misschien ook wel kuikens. Als je dat één keer in de 2 jaar doet, dan heb je zelf verjonging als de oude kippen doodgaan. Meer informatie kun je krijgen bij de Boerenbond/Welkoop, zij houden informatiebijeenkomsten waar je leert hoe je goed kippen kunt houden. Via de NHDB link kun je veel informatie vinden over het houden van kippen en is de vereniging van mensen die kippen houden. Ook op de site van kleindierplaza kun je veel informatie vinden. Een specifiek ras durf ik je niet aan te raden, je wilt graag hele tamme kippen. Er zijn verschillende rassen die in aanmerking komen, maar opvoeding (leren dat je leuk bent om bovenop te zitten) is heel belangrijk. Neem daarom jonge hennen van een goede fokker. Fokkers kun je vinden door een hoedershow te bezoeken en vragen te stellen. Zie het tentoonstellingenrooster. Nog een tip: breng de buren op de hoogte dat je kippen gaat houden en verwen ze af en toe met een doosje eieren. Zo voorkom je klagende buren.

Koop een paar exemplaren van het merk Hansa. Die worden gegarandeerd niet groter, en zijn juist bedoeld om op schoot te nemen en te aaien. Keuze uit 3 soorten kippen en 1 soort haan. Zie http://pf.feestartikelen-winkel.nl/?feestartikelen-pluche-knuffel-kip-23-cm-10022148.html&page=list-details, http://pf.feestartikelen-winkel.nl/?feestartikelen-witte-pluche-knuffel-kip-40-cm-10023203.html&page=list-details, http://pf.feestartikelen-winkel.nl/?feestartikelen-beige-pluche-knuffel-kip-40-cm-10023204.html&page=list-details, en http://pf.feestartikelen-winkel.nl/?feestartikelen-pluche-haan-knuffel-45-cm-10019622.html&page=list-details

Ik heb cochin krielen, het zijn onwijs grappige beesten en zijn makkelijk tam te maken. Hoewel ik moet zeggen: kippen zijn géén knuffelbeesten! Ik zou kippen toch meer beschouwen als dieren om naar te kijken. Mijn kippen lopen vrij in de tuin rond en het is ook gewoon echt leuk om naar ze te kijken. Als ik ze oppak blijven ze even zitten en vliegen dan weer weg hoor.dus denk er nog even over na.

Ik zou je Wyandottes adviseren. Niet omdat ik er nog een paar te koop heb (die raak ik gemakkelijk kwijt), maar omdat het van nature erg tamme kippen zijn. Zoek eens op Marktplaats.nl. Voor een tientje of maximaal 15 Euro per stuk heb je keuze uit veel mooie kleuren. In dat hokje zou ik er maximaal 4 houden. Zorg je wel voor een beschut plekje om eieren te leggen? En een stok waarop ze slapen, anderhalve meter boven de grond?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100