Hoe kunnen wij ons (paarden) weiland goed onderhouden?

Het weiland is 1,4 hectare en er staan 5 paardjes op. Het gras is nu zo goed als op en de paarden krijgen ook hooi gevoerd. Wij willen eigenlijk de helft afzetten dat het kan groeien. (De paarden staan dag en nacht buiten, met schuilplaatsen). Hoe kunnen wij het gras zo goed mogelijk laten groeien. Mijn vriendin hoorde dat met kalk strooien het gras ook laat groeien. Klopt dit en is het dan niet slecht voor de paarden??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

gras groeit nu amper dus je zal moeten bemesten. kalk maakt de grond minder zuur dus het ligt maar net aan de grond of dit verstandig is. daarbij zijn er veel soorten gras, en maakt het uit hoe lang de dieren er al op staan. grond kan uitgeput raken. veel dieren op weinig grond (net als anderen) goed ontwormen (periodiek dus preventief) als het kan de dieren binnen zetten 's nachts en opletten dat ze geen zandkoliek oplopen (ook kort gras eten ze maar krijgen soms teveel zand binnen) in de zomer oppassen met eiwitrijk (jong) gras want dan heb je ze zo hoefbevangen. kortom: deze vraag is niet eventjes te beantwoorden omdat het van vele factoren afhankelijk is. vraag advies aan iemand die het landje kan zien en er verstand van heeft. dieren die geen werk hoeven te verrichten hoef je niet zoveel biks bij te voeren (kijk goed naar de pony's: ze moeten niet te dik zijn) ruwvoer moet er altijd voldoende zijn (hooi) want het darmstelsel van een paard moet altijd aan het werk zijn wil je geen problemen krijgen.

Om te beginnen zal je je paarden veel meer moeten bijvoeren. Reken per paard op minimaal een halve hectare om het weiland goed te houden. Anders gaat het niet goed. Kalk is goed voor gras als je last hebt van mos. Anders kan je beter gewoon mest opbrengen. Maar dat levert in de winter niets op. Het is nu gewoon nog te koud om je weiland te laten herstellen. Je had minder paarden er op moeten hebben.

Op dit moment is bijvoeren inderdaad de enige optie maar hier wat tips voor later: - Sleep je wei regelmatig om de mest op de wei goed te verspreiden. - Je kunt je hele mesthoop in het voorjaar door een loonwerker laten verhakselen en over je land uitstrooien. Dit is natuurlijke mest en goedkoop. Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten voor je de mest laat uitrijden; plan het uitrijden vlak voor het flink gaat regenen zodat de meststoffen snel in de grond trekken en de paarden minder last hebben van de mest op het land. - Laat een loonwerker kunstmest over je land uitstrooien. Dit zeker goed plannen voor een flinke regenbui zodat de kunstmest snel in de grond trekt en er niet op blijft liggen. - Het is verstandig om zo nu en dan kalk toe te laten voegen om je grond goed te houden anders verzuurd deze teveel (zeker als je je mesthoop ook uit laat rijden). Dat hoeft niet ieder jaar, maar bv om de paar jaar. - Daar waar onkruid of mos groeit, groeit geen gras. Hou je land zo schoon mogelijk door onkruid regelmatig te verwijderen (en zeker giftige planten meteen weghalen zoals jacobskruiskruid!). Wanneer er teveel ander spul tussen je gras blijft groeien kun je een loonwerker vragen om te spuiten maar probeer het liever zelf milieuvriendelijk onder controle te houden door het gewoon zelf steeds weg te trekken. - Omweiden: verdeel je land in twee delen zodat er telkens 1 deel kan groeien terwijl het andere afgegeten wordt. Wij weiden in de zomer om de week om. In de winter groeit je gras toch niet echt dus dan mogen ze bij ons over de hele wei grazen. Als je niet weet wanneer je het beste je mesthoop kunt uitrijden of kunstmest kunt strooien, vraag dit dan gewoon aan de loonwerker of aan een boer in de buurt. Boeren zijn hierin de profs dus die weten alles. Veel plezier met je paardjes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100