is het mogelijk om zelf levend (vis)voer te kweken op een redelijk simpele manier? het gaat om rode muggenlarven en watervlooien.

mijn tropische kikketjes eten aardig wat levend voer per week, en ook de vissen (sluierstaarten en tropische vissen) krijgen 2 keer in de week levend voer.

diepvriesvoer vind ik geen optie. omdat de kwaliteit soms tegenvalt het idee/vraag de beestenboel zelf te voorzien van de versnaperingen.

fruitvliegjes zie ik niet zitten (die bestrijd ik juist als ik ze zie) en witte muggenlarven zijn ook geen optie (dat worden redelijk snel heuse muggen heb ik al ontdekt) ;-/
pekelkreeftjes gaan te snel dood in zoet water en zijn voor de kikkers niet meer boeiend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor muggenlarven: plaats een emmer ( meer emmers) met water in een schaduwplek uit de wind. Gooi er flink wat tuinafval, groente afval e.d. in en laat het gaan rotten. Zo gauw als het rotten begint, komen de muggen er eitjes in leggen en heb je spoedig muggenlarven. Meestal krijg je rode muggenlarve en de larven van de dansmug. Voor watervlooien: neem een grote bak/ regenton, plaats deze in de zon, vul hem met slootwater ( vijver) gooi er een paar handjes organische mest in en een emmertje water met watervlooien. Het beste is het om zoveel te mesten dat het water groen wordt. Hoe warmer het water, hoe sneller ze groeien. Spoedig kan je iedere week watervlooien er uit scheppen, wel moet je ook iedere week de watervlooien eten geven in de vorm van organische mest. Te veel aan watervlooien, kan je zelf drogen op een krant of invriezen in kleine blokjes ( ijsblokjes) Maar dan heb je nog steeds niets voor je kikkertjes toch? Toegevoegd na 2 minuten: lees net hier boven dat je tropische kikkertjes van de bodem eten, dat wist ik niet.

Watervlooien kan je 's zomers zelf gaan vangen in sloten. Zelf ook eens gedaan.. Eerst steeds een schep levende watervlooien in het aquarium, en de rest in kleine porties ingevroren. Dan is het leuk om deze als ijsblokje in het water te doen, dan hebben de beestjes wat om mee te spelen: steeds een vlo pakken, en op een gegeven moment valt deze uit elkaar, en met stroming in het water denken die beesten dat ze leven. Kwaliteit is dan prima.

Bij tropische kikkertjes ontkom je er niet aan dat je fruitvliegen gaat geven. Je kunt wel aanvullen met kleine krekeltjes, erwtenluizen en bonenkevers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100