Hoe kunnen we terugkerend sproeigedrag bij kat op een nieuw adres voorkomen? (zie omschr.)

Ik heb na jaren twijfeling de keuze gemaakt om voor een van mijn 3 katten (m, gecastreerd) een ander huisje te zoeken omdat hij sproeide in huis. Hij kon niet goed met de andere 2 katten overweg en sproeide daarom. Nu zit hij sinds woensdag bij andere mensen die het aan hebben gedurfd. Hij moet nog wel wennen maar doet het ook wel goed al is hij nog niet op zn gemak.Hij laat ook merken dat hij heel graag naar buiten wil (dat kan natuurlijk nog niet want hij moet eerst een paar weken binnen blijven). Nu heeft hij, wat ik eigenlijk niet gehoopt had, daar ook al 2 x gesproeid. Er zijn daar geen andere katten dus dat kan het niet zijn. Hij mag nog niet naar buiten wat hij wel heel graag wil. En de nieuwe eigenaresse zei dat het beide keren was als ze niet thuis waren. Waarschijnlijk voelt hij zich dan alleen. Ze willen het nog wel even aankijken maar het moet niet uit de hand lopen. Kan dit aanpassingsproblematiek zijn? Het feit dat hij nog niet naar buiten kan? Nog moet wennen? Wat kunnen ze doen om het te voorkomen? En vooral, denken jullie dat dit tijdelijk is of zal het een gewoonte voor hem geworden zijn en zal hij hij het blijven doen? Naar mijn idee heb ik hem uit de stressvolle situatie gehaald en moet het sproeien dan ook ophouden.Al heeft hij nu nog aanpassingsstress natuurlijk. Hoezeer ik hem mis,het is voor iedereen beter als hij daar kan blijven,vooral voor de kat(ten). Verder plast en poept hij op de bak en eet normaal.
Wie kan ons helpen? Wat kan de kat helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

allereerst: je kan de kat helaas nog niet buiten laten. mogelijk ben je dan wel van het sproeien af, maar waarschijnlijk ook van de kater. de kater zit er nog geen week, en het is wel zeker dat hij nog zwaar gestresst is van de verhuizing. ik proef al wat ongeduld, terwijl de kater er net is, en bekend was dat hij sproeit? hopelijk beseffen de nieuwe baasjes dat straffen uit den boze is? een kater die eenmaal gewend is te sproeien, is dat erg moeilijk weer af te leren. wat ze iig kunnen doen, is feliway inzetten. allereerst de sproeiplek grondig schoonmaken met ecodor, urine-off, hg alle nare geurtjes weg of een dergelijk middel. vervolgens de plek inspuiten met feliway spray. daarnaast een verdamper ophangen kan geen kwaad. verder is het zaak geduld te hebben tot de kater tot rust is gekomen. mocht hij dan toch nog blijven sproeien, dan zou ik er een gedragstherapeut bijhalen.

Hoi, er is maar 1 manier mijns insziens en dat is de kater zsm.naar buiten te laten ! Bijna 100% zeker zal hij niet weglopen maar dat geeft hem de kans zijn territorium buiten af te bakenen ipv. wat hij nu doet binnen ! Bovendien is een kat in een nieuwe habitat altijd bang en voorzichtig en zal nooit ver van het nieuwe huis durven gaan,maar zal overwegend gaan sproeien in tuin of directe omgeving. Wel is belangrijk dat de kater zich niet te pletter schrikt tijdens deze eerste verkenningen van bijv.'n agressieve hond oid.dat kan hem de weg terug naar huis doen kwijtraken als dat niet gebeurt tijdens de eerste buitenrondjes is meneer zo gewend en zal hij zijn bakens voornamelijk buiten plaatsen waar zijn collega's rondlopen! Zolang je een kater verbied om naar buiten te gaan zal hij binnen blijven sproeien als hij geslachtsrijp is.

Als een kater te laat is gecastreerd, dus als hij al is gaan sproeien voordat hij gecastreerd werd, dan heb je een probleem. Om deze reden castreren ze katers al v.a. 6 mnd., terwijl dat vroeger 9 mnd. was. Vermoedelijk kom je er dan nooit meer echt vanaf. Naar buiten gaan zal vermoedelijk goed helpen, maar hij zal bij andere mensen met katers, de deuren vol sproeien, die dat uiteraard niet op prijs zullen stellen. Ik weet niet wat je hieraan kunt doen en ik zou een expert inschakelen voor advies en hulp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100