Waarom legt mijn valkparkiet opeens elke dag een ei?

Wij hebben haar al ruim 3 jaar, ze is bijna 4. Heeft nog nooit een eitje gelegd. Ze zit alleen. Sinds een aantal dagen legt ze eitjes en zit erop te broeden. Na een aantal uur geeft ze op en legt er de volgende dag weer een.
Waarom doet ze dat, en wat moet ik hiermee doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Valkparkieten blijven net zo lang op eitjes broeden totdat ze doorhebben dat de eitjes niet bevrucht zijn. Als je elke dag het eitje weghaald, zal ze telkens weer een nieuw eitje leggen, in de hoop het uit te broeden. Ik raad je aan om de eitjes een week of 3 te laten liggen, of om kalkeitjes te plaatsen. Denk er ook aan om je parkiet bij te voederen, want al die eitjes leggen zijn behoorlijk uitputtend. Je moet in ieder geval zorgen voor een goed kalkblok (calcium!) en goed voer en fruit.

Ook vogels tonen vroeg of laat hun natuurlijke behoeften. Ze wil een partner en kleintjes hebben... Je zou ervoor kunnen kiezen er een mannetje bij te nemen. Of je kan het gedrag ontmoedigen door: - de kooi-inrichting te wijzigen, waardoor ze uit haar broedconditie gaat - te zorgen dat de vogel elke dag 8 tot 10 uur licht ziet, waardoor ze denkt dat het broedseizoen voorbij is - nepeitjes bij het gelegde eitje te stoppen, waardoor ze denkt dat ze al genoeg eitjes heeft gelegd.

Bronnen:
http://www.gras-valkparkieten.nl/kweken/pr...

Ik heb een soortgelijke situatie meegemaakt met een papegaai. Weghalen betekende een nieuw ei. Niet weghalen betekende almaar broeden en niet eten. Ik heb toen advies gevraagd bij Artis in Amsterdam, die mij naar Avifauna doorverwezen. Daar, in Avifauna, was ze welkom omdat ze nog zo dicht bij de natuur stond. Ze zit daar nu met 60 andere vogels in een immens grote kooi. Het is haar redding geweest. Ze zou zich doodgebroed hebben. Zomaar een mannetje er bij zetten is een risico. Niet iedere vogel wordt door het vrouwtje geaccepteerd als partner. Misschien zou je je licht eens kunnen opsteken bij Avifauna over hoe dat werkt bij valkparkieten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100