Mag je op een volkstuin katten vangen en naar bv de Noordoost polder brengen? Of naar t asiel? Ook als anderen zich over deze dieren ontfermd hebben?

Op dit park zijn regels dat je je kat op je eigen tuin moet houden, dit wordt meestal ook gedaan. Maar er zijn aanlopers die door anderen worden ontfermd. Nu zijn er anderen die een motie willen aannemen om deze dieren te vangen en naar t asiel/noordoostpolder te brengen. Mag dat zomaar? Katten ergens dumpen? Volgens mij niet. Bovendien zijn er minstens 2 die uit het dorp in de buurt komen, zomers hier willen wonen en s winters weer naar hun (andere) baasje gaan. Die zullen t ook niet fijn vinden hun kat uit t asiel te moeten gaan halen.

Ik begrijp de tegenstanders wel: poepen in andermans (moes)tuin, vogels vangen, gaan soms in je huisje.

Ze vangen echter ook muizen en jonge konijnen (veroorzaken ook overlast) en deze katten zijn bekend: gecastreerd/steriliseerd, ontwormd, -vlooid, etc.
Als ze weg zouden zijn, komen er weer andere, die dat niet zijn... Hoe hier mee om te gaan?

Toegevoegd na 1 uur:
Alle aanwezige katten zijn bekend en "geholpen"op 1 na, die wel te helpen zou zijn, maar waar de eigenaar wat weerstand heeft. Ze krijgt iig wel de pil. Dus vangacties hoeven niet.
De zomergasten zijn er in zeer goed overleg met de eigenaren. Eten geven gebeurd omdat de katten zo minder vogels vangen en benaderbaar ziijn. Wel zou je bij nieuwe katten dit niet kunnen doen. Maar of ik dat kan? Ik geloof meer in reguleren vd aanwezige katten. Mijn eigen kat zit overigens aan de lange lijn en vind dat prima, is zeer tevreden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

zeker het dumpen lijkt me een heel slecht idee, ook gezien er katten bij zitten die een eigenaar hebben. neem eens contact op met de dierenbescherming. wellicht willen die ism de bewoners een vang- en castratieactie op touw zetten. zo hou je de populatie beheersbaar. vang je deze katten alleen maar weg, dan zullen nieuwe katten al snel de opengevallen plaatsen innemen. dat is dweilen met de kraan open.

Als eerste dien je te realiseren dat iedere eigenaar van een huisdier verplicht is om zijn dier dusdanig te huisvesten zodat deze geen overlast kan bezorgen aan derde. Op het moment dat een huisdier (wat een kat toch is) overlast bezorgt op een volkstuinen complex voldoet de eigenaar dus al niet meer aan de basis verplichting om er voor te zorgen dat ze geen overlast verzorgen. Ook de twee zomergasten dienen zich aan deze regels te houden. Het dier vangen en in een asiel plaatsen als de eigenaar van de katten niet bekend is, is dan ook een volledige legale actie, overigens is bij melding de dierenambulance verplicht om de dieren op te komen halen, een dierenambulance krijgt van de gemeente een vergoeding vor het ophalen van gevonden dieren. De dieren vangen en elders uitzetten mag daarin tegen niet, het is een vorm van vervreemding van andermans goed. Toegevoegd na 1 uur: "Eten geven gebeurd omdat de katten zo minder vogels vangen en benaderbaar ziijn." Sorry maar dit eten geven is een drogreden. Hier hou je de populatie mee instant.

Grrrr ik kan hier best boos om worden. Wij woonden altijd dicht bij een vakantiepark en zomers heel wat katten "kwijtgeraakt" aan zomergasten. De beesten werden dan door hen gevoerd en aangehaald, waren ons dan kwijt en waren in de winter ontredderd omdat hun voerplek weg was. Het gevolg: wij mochten thuis de katten niet meer aanhalen zodat ze niet aan mensen wenden en er toch een kat bij huis liep voor de muizen. Naar de NOP brengen? Wat een belachelijk idee, daarmee verplaats je (je) probleem. Die katten zullen daar verwilderen en overlast bezorgen en worden waarschijnlijk afgemaakt. Mijn advies: verbieden andermans kat te voeren/aan te halen en voor de rest zo laten. Een kat is een territoriaal dier, haal je een weg komt de volgende. Nodig voor de volgende eigenaren bijeenkomst iemand uit die er verstand van heeft (bijv. asiel) die goed ( en diervriendelijk) voor je uiteen kan zetten wat er aan gedaan kan worden.

Dumpen kan sowieso niet - want zo is jullie probleem ook deels ontstaan vermoed ik. Stel je zou ze ergens heenbrengen, en daar denken ze: weet je wat, we gaan ze dumpen, we weten wel een park ver weg... Het zou handiger zijn als alle katten gechipt waren, zodat je een baasje (personeelslid..) kunt aanspreken, maar ik weet uit ervaring dat katten soms ergens gevonden worden, gechipt en wel, en dat een eigenaar dan soms tegen een asiel durft te zeggen: Nou nee, we hebben geen zin meer in een kat, hou maar. Het hele terrein catproof maken is ook ondoenlijk lijkt me, dan zou je in een kooi moeten gaan leven. De essentiële vraag is dus: hoe kun je de overlast die sommigen ervaren, zodanig verminderen dat die mensen tevreden zijn? Het enige dat ik kan bedenken is dat zij hun terreintje af moeten schermen...

Ja, lastig probleem. Maar mensen op zo'n complex houden van de natuur neem ik aan. En daar horen katten ook bij. Die beesten kunnen er niks aan doen en zijn er gewoon. Mensen die geen katten in hun tuin willen hebben moeten dan maar hoog gaas spannen en dan blijven ze echt wel buiten de tuin. En niet voeren! Dan blijven ze. En inderdaad zoals boven werd gemeld: Als je ze verwijderd komen er gewoon weer andere katten. Dus de mensen moeten zelf een oplossing zoeken met gaas. Trouwens er zijn toch ook hazen en konijnen? Hoort ook bij de natuur, daar maken mensen toch ook hekken voor lals ze deze dieren niet in de tuin willen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100