Wat moet ik doen met ons oude mopje,wel of niet zijn gebitje laten doen onder narcose ?

Onze kooiker van 15 en half jaar, is gisteren voor zijn controle bij dierenarts geweest.Deze hoorde ook een hartruisje,nog niet ernstig.
Naast dat hij staar heeft,doof begint te worden,beweegproblemen begint te krijgen,stijf en pijn in zijn rugje, heeft ook zijn gebit flink te lijden.
Maar zoals een echte kooiker ,is hij geen allemans vriend,en wil dan ook niet dat ome dokter aan hem zit,en alleen vrouwtje mag aan hem( ik dus),nu wil hij zijn tandjes al 4 jaar niet meer laten poetsen,dus laten we 1 maal per jaar onder narcose zijn gebit nakijken.
Ik moet hem dan bij de dokter zijn mond openen,zodat deze kan kijken.
Nu zei gisteren de dokter dat zijn gebit erg achteruit was gegaan,dat had ik de laatste week al gemerkt omdat hij slecht at,zelfs zijn komkommer,en worteltjes wilde hij niet meer,brokjes moest ik wat weken(krijgen voer van dierenarts),daarom extra controle bij arts.
Nu moet hij dus weer onder narcose,is in februari dit jaar
ook geweest (heeft toen al 5 kiesjes en 2 tandjes eruit),DA weet alleen niet hoe dit gaat aflopen,omdat hij toch vrij oud is,en zijn mankementen heeft,hij zal dan hoogstwaarschijnlijk geen tand meer in zijn mond meer hebben,en ook niet of hij goed uit narcose komt.
Wat vinden jullie hiervan,narcose en ingreep toch doen,of de dosis van de medicatie (hij krijgt voor alles metacam ) flink verhogen.
Voel mij toch heel naar over deze beslissing.

Toegevoegd na 23 minuten:
Ik wil wel nog zeggen,ondanks dat hij slecht ziet,doof is,en pijn ,geniet hij van het leven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet hierbij vanuit het hondje denken. Waarschijnlijk heeft hij erg veel last of pijn van zijn rotte tanden en kiezen. Hij kan nauwelijks eten en bij alles wat hij eet moet hij zich door de pijn heenwerken. Een constante aanvoer van metacam is slecht voor lever en nieren, maar soms neem je dat op de koop toe. Je hondje is op de leeftijd waarop Kooikers hun einde naderen. De kans is dus heel groot dat hij een roesje of narcose niet overleeft. Maar dit is ook geen leven en is meer lijden dan leven. Ik zou het risico lopen op een einde met narcose of een klein stukje leven zonder gebitsproblemen. Ik begrijp best dat je moeite hebt de keus te maken. Het hondje echter zal, als je het laat doen, in beide gevallen geen pijn meer hebben. Als hij weer bij komt uit de narcose is hij je dankbaar voor de behandeling. Komt hij niet bij, dan is alle pijn geweken......en heeft hij een hondwaardig einde. Dan heb jij pijn, maar wel het goede gevoel alles gedaan te hebben om het dier niet te laten lijden. Sterkte met de keuze.

een hele moeilijke keuze, maar persoonlijk denk ik dat je wat aan het gebit moet laten doen. het hondje eet slecht het hondje heeft pijn (tanden/of kies en/of tandvlees) en het heeft al hartproblemen. bacterien die ontstekingen van het gebit en/of tandvlees kunnen in de bloedbaan terecht komen. hierdoor kunnen ontstekingen aan de hartkleppen onstaan (heeft de DA dit niet verteld??) ook lever en nieren kunnen beschadigen, en bij het niet ingrijpen kan de ontsteking ook in het bot(kaakbeen) gaan zitten. er is een kans dat het hondje niet uit narcose komt heel cru gezegd, het hondje is heel oud, het heeft meerdere gebreken, het loopt een keer af met het hondje want met deze gebreken zal hij waarschijnlijk niet lang meer mee kunnen. (vooral door de pijn en de slechte rug zullen meer op gaan spelen) als je brokjes moet weken, zacht voer moet geven zodat het eten kan heeft het nog steeds pijn, en door het zachte voer zullen de tandproblemen in een snel tempo erger worden want poetsen gaat niet. kortom: als je niets doet zal het alleen erger zal worden, je risico's terwijl het hondje al zwakker is (hart, weerstand) je hondje is hier beslist niet bij gebaat, en bovendien heet het pijn in zijn mond (slecht eten) als je wel wat laat doen doe je alles wat in je macht ligt voor het bestwil van het hondje, maar loop je het risico dat het niet uit de narcose zal komen. ik kan niet voor je kiezen, maar als het mijn hondje was zou ik voor de 2e optie gaan, ondanks het risico van de narcose wat uiteindelijk aleen voor mij maar het struikelblok zou zijn. (het hondje merkt het niet en is verlost van alle gebreken en pijn) heel veel succes en sterkte!!

Ik zou het laten doen,je kooiker moet wel eten.Maar laat een beest wel in zijn waarde,ik bedoel kijk vanuit hem/haar.Steeds pijn en narigheid is voor jou niet leuk maar zeker niet voor het beestje.Ik heb ook een paar keer de knoop moeten doorhakken en ik denk als dat zover is dan weet je het(gevoel) nu is het genoeg.Heel veel sterkte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100