Hoe helpen wij onze pup van inmiddels 11 weken van zijn staartjaag obsessie af??

Al sinds hij in huis is (op 7 weken leeftijd) Jaagt meneer achter zijn staart aan. Geen aandacht aan gegeven, en op momenten dat we verwachten een show te krijgen geven we hem wat te doen (voerspeeltjes of denkspeeltjes of even een trainingssessie etc.) Maar meneer blijft het leuk vinden om zijn staart te pakken en ik weet niet meer op welke momenten hij dat doet. Eerst dacht ik uit frustratie omdat hij geen aandacht krijgt (van ons of andere 2 honden). Maar nu zie ik het hem ook doen tussen het spelen door... Help??? :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het boek van Jan Fenell: De vrouw die naar honden luistert, beschrijft ze het gedrag van staartjagers en voetenknagers. Het opschrift van het hoofdstuk luidt: Voetenknagers en staartjagers:zenuwpezen en hoe je ze kunt redden. Ze zegt dat de onderliggende oorzaak steeds dezelfde is. De hond is overweldigd door verantwoordelijkheid. Hoe dat bij een pup van 11 weken in elkaar steekt, kan ik vanuit hier niet direct verklaren. Ze zegt dat je dit gedrag zeker niet moet laten voortduren. Het is dwangmatig en zo gauw het wordt getolereerd zal het inslijten en heel moeilijk terug te draaien zijn. Zij onderbreekt het gedrag onmiddellijk. Bestraft het niet, maar eist ander gedrag en beloont ieder gedrag dat na onderbreking van het staartjaren te zien is. Zowel het hierkomen als het braaf gaan zitten. Het aandacht hebben voor andere zaken dan de obsessie, alles belonen met zachte stem of een versnapering. Als het dan inderdaad gaat om een hond die nerveus is (dat is zo volgens haar) dan moet je niet met harde hand straffen maar rust, rust en rust is dan het sleutelwoord. Tegen dit soort honden moet je opbeurend en vrolijk praten, liefst fluisteren. Ze zullen zich dan eerder ontspannen en met de ontspanning komt ook de noodzaak tot obsessief gedrag te vervallen. Als je dit zelf niet aankunt, moet je voor eenmaal een goede hondentherapeut er bij halen. Vraag het adres van een goede aan je dierenarts. Die therapeut kan ter plaatse beter inschatten waarvan jou kleine pup nu al zo nerveus is. Komt het door de andere honden, door de leiding van de baas, of door het aangeboren karakter? Zij kan (wat ik van hieruit niet kan) zien waar de klem zit. Laat het dus niet voortduren. Dit is oplosbaar en niet alleen voor jullie een belasting, maar nog meer voor de hond een rem om normaal en stabiel groot te worden.

Ooit heb ik op tv een docu gezien over medicijnen voor dieren. Er kwam een hond in voor die niet kon stoppen met achter zijn staart aan rennen. Dat kwam omdat zijn stofjes in zijn hersenen niet goed werkten. Mensen krijgen dan een dwangneurose (bv. controledwang, tel-dwang, poetsdwang) en honden gaan achter hun staart aanrennen. Maar voorlopig zou ik het even aankijken. Misschien is het gewoon puppy-gedrag...

Ik ga niet beweren dat ik meer dan gemiddeld verstand heb van honden maar de andere antwoorden gaan wel van het ergste geval uit. 11 weken is toch nog erg jong en erg SPEELS. De honden die wij (jong) kregen zijn er allemaal weer mee gestopt toen ze wat ouder werden, en dan deden ze het alleen nog heel af en toe als ze HEEL uitgelaten waren. Maar goed, ik had er nog nooit van gehoord dat dit een probleem bij het opgroeien zou kunnen zijn dus wij vonden het toen alleen maar schattig. Dus wij hebben er niks mee gedaan en toch ging het over

Onze hond is nu 5 maanden en deed dit ook heel erg. Ik heb het afgeleerd door zijn staart te pakken & zeggen Doe maar niet. Eerst kijkt hij je aan van : HUH ?!? Maar nu begrijpt hij het wel redelijk dat als hij dat doet dat ik zijn staart pak , Dus dan is het niet meer zo leuk haha. Maar bij mn hond was het wel heel erg hij had op gegeven moment zn staart kapot gebeten dus dan kan je het niet meer negeren .

Hier is maar één simpele oplossing voor: Iedere keer als hij het doet, reageer je acuut door hem consequent in zijn zij aan te tikken/duwen (niet slaan natuurlijk) en zeg je "stop" of "hé". Je onderbreekt dan abrupt zijn obsessie. Tik/duw met vlakke hand, in zijn flanken. Slechts één keer. In het begin iets vaker natuurlijk totdat hij ophoud. Je moet als het ware een kleine schrikreactie bij hem opwekken zodat hij plotseling compleet afgeleid is. Mocht hij de boodschap begrijpen, dan beloon je hem onmiddellijk met een aai en zeg je alleen maar 'braaf!' Toegevoegd na 1 minuut: Vooral in het begin consequent blijven herhalen, dan houdt hij er vanzelf mee op. Toegevoegd na 4 minuten: Oh ja, en vooral niet schreeuwen tegen je hond. Als je op een zachte, doch consequente manier 'stop' of 'he' zegt, bereik je veel meer dan met stemverheffing.

Chelsea , Als 'n hond zich verveelt ,gaat hij iets zoeken om mee te spelen .Hij heeft geen speelgoed , geen autoped, knikkers of springtouw. 'n pup moet veel slapen , maar barst van de energie en onderzoekingsdrift . Laat hem lekker met z'n staart spelen . Veel mensen die zich vervelen , gaan in hun neus zitten peuteren .

Hoi, elke keer als hij wil met zijn staart spellen kan je met hem spellen je kan hem een bal of wat ander speelgoed gegeven je moet het wel gelijk doen, het doet wel even maar uiteindelijk kan je hem het wel af leren..Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100