Waarom blijft ons aquarium zo stinken?

We hebben een klein aquarium van 30 liter. Het is een guppiebak waar we ook alleen maar guppies in hebben.

Mijn man verschoont hem zolangzamerhand al om de paar dagen omdat hij steeds zo stinkt. Het ruikt als water uit een vaas waar te lang chrysanten in hebben gestaan.

De zuustofpomp werkt goed, het grind en andere dingen zijn al heel vaak afgespoeld, maar de volgende dag ruik je het alweer. Wat kan dit zijn?

Toegevoegd na 36 minuten:
Even een foto bijgedaan. Misschien dat iemand anders iets ziet wat er niet in hoort...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb geen zin het zelf allemaal te typen, Maar dit is een zeer bruikbaar stukje tekst voor je: Most often, an odor from a fish tank is an indication that something is rotting in the tank. This could be: A dead fish (or other critter - snails and other invertebrates are often very smelly when dead) which has lain undiscovered in, under, or behind a decoration or has gotten caught in some part of the filter - or possibly that has just been floating around unnoticed and unremoved. Uneaten, excess food that was not promptly removed from the tank after the fish finished eating (typically about two minutes after the food was introduced to the tank). Dead plants or parts of plants that have not been promptly removed from the tank. Odors from the tank can also be a sign of severe overpopulation, which causes excess waste that the filters cannot process. Insufficient water changes, insufficient filter maintenance, or other shortcomings in tank care can also be a source of odors. Another possibility is that there is a reaction between some unnecessary chemicals you are using in the fish tank or between an unnecessary chemical and something in the water. I would recommend not using any chemicals in the tank other than a dechlorinator - and maybe a plant food if you are keeping live plants. What to do: If you have an odor coming from your fish tank, I would first check to make sure all your fish and other critters are accounted for and alive and healthy. Then check to see if there is uneaten food piling up in or behind decorations or in the filter, or if the filter cartridges otherwise need to be cleaned or replaced. Make sure you are providing the necessary weekly 10-15% water changes and other necessary tank maintenance including filter maintenance. Also, reducing the number of unnecessary chemicals that are being used in the tank will probably help your overall tank maintenance as well as helping to prevent unnecessary and undesired odors. Toegevoegd na 3 minuten: Ik ga ervan uit dat je een filterinstallatie hebt. Zo niet dan is dat het eerste wat je moet aanschaffen. Vaak het water in zijn geheel verschonen is niet goed voor de vissen en voor de waterkwaliteit. Je moet zoals hierboven staat slechts een klein deel van het water per keer verversen.

Er zit een stof in je aquarium die vervluchtigd, dus er zit iets dat rot... Dat kunnen bacteriën zijn... Hevel de vissen in een emmer en hou ze daar een paar dagen... Maak je aquarium leeg, ontsmet die goed en laat die een paar dagen droog staan... En dan doe alles er weer in en kijk dan of er weer een stank komt... Als je soep eet, kijk dan goed of je kinderen die soep niet stiekum in je vissenbak kieperen elke dag weer, dat zou ook een reden kunnen zijn... (moet toch kunnen niet dan?) maar lat die bak een par dagen droog staan en kijk dan opnieuw... succes...

Op zich ziet hij er goed schoon uit. Geen alggroei, niet teveel vis. (Haal aub die ramenboender weg krijg je alleen maar krassen van en goed verwijderen doet het niet) Maar heb je alleen zuurstof erop staan geen filter? Te veel zuurtsof is ook niet goed. Dat bevordert de bacteriegroei. Verwijder je ook vuil van de bodem met een waterstofzuigertje? En waarvan is de bodem buiten grind van gemaakt? Een aquarium in goede konditie maken is best moeilijk. Water luistert heel nauw. Er bestaan pakjes bacterieen die juist de cultuur in je bak goed maken. Overweeg een filtertje

Zo op het eerste gezicht ziet het er allemaal prima uit. Ik zie een filtertje in de rechterhoek? Als je geen filtertje hebt, moet je inderdaad regelmatig (gedeeltelijk) water verversen. Maar dan denk ik eerder aan eens per 2 weken ofzo. En je hebt het grind ook al een paar keer omgewassen. Je gebruikt toch geen schoonmaakmiddelen om de bak of grind of filtertje schoon te maken? Welke temeratuur heeft het water? Ik zie behalve guppen ook kegelvlekbarbeeltjes, en die houden voor zover ik weet van water rond de 24 graden. De planten zien er ook goed uit. Als die nou wegrotten of alg krijgen, weet je dat het daar aan ligt. En ik neem aan dat je het zelf al gemerkt had als er vissen dood waren gegaan. Of... ligt er een vis of iets anders (appel-klokhuis) achter de kast te rotten? Dan ligt het niet aan de bak zelf. Zolang de vissen en planten blijven leven zal er niets ernstigs zijn. Je kan eventueel een beetje water meenemen naar de dierenwinkel om te laten testen. Ik heb dus geen antwoord, maar probeer door vragen te stellen mee te denken waar het aan zou kunnen liggen. Mijn laatste vraag is de oppervlakte van het water. Zit er een deksel op de bak, en zo ja, zit er een ruime laag lucht tussen? Dat is wel noodzakelijk, zodat het wateroppervlak zuurstof uit de lucht op kan nemen. Zo'n bellenblaaspompje is ook grotendeels om de oppervlakte van het water te vergroten, zodat dit meer zuurstof op kan nemen. Het advies om de bak een paar dagen droog te laten staan is goed. Tip om de vissen tijdelijk in te doen is een doorzichtige Ikea-krat. Goedkoop, weegt niet zo veel als glas, en lekker ruim.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100