Waarom ademt mijn kat zo?

Af en toe heeft mijn kat een soort benauwdheidsaanval: hij ademt met schokken en bij het uitademen lijkt het alsof een oud iemand hoest. Af en toe komt er een haarbal uit hierna, maar dat is niet altijd.

Wat kan ik doen om hem te helpen? Moet ik hem gewoon met rust laten, of, zoals ik vroeger heb geleerd, over zijn keel aaien zodat hij zijn eventuele haarbal doorslikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat er dan nog haren blijven hangen in zijn keel en dat hij daardoor dat hoestgeluid maakt. Als hij moeite heeft met het uitspugen van haarballen dan kun je hier pasta voor kopen bij de dierenarts,dit spul helpt om de haarballen makkelijker uit te laten spugen. Als het ondanks het uitspugen van de haarballen dan nog niet minder of over is,kun je een bezoekje aan je dierenarts overwegen.

Misschien zitten er haren vast

Als het om haarballen gaat dan moet je je kat gewoon zijn gang laten gaan met het uitkotsen. Katten eten om die reden graag een paar grassprieten om het braakproces te bevorderen en zo die haarballen kwijt te raken. Wat je beschrijft lijkt echter ook op symptomen van niesziekte. Hou het in de gaten. Als het meer op niezen lijkt en je kat niet braakt moet je misschien toch de dierenarts eens laten kijken.

geef je kat om te beginnen soft malt pasta van gimpet (dierenspeciaalzaak) borstel en kam je kat ook meerdere keren per week. als dit hoesten aanhoudt, dan zou ik de dierenarts nader onderzoek laten doen. hoesten kan ook een teken zijn van hcm, of van astma/bronchitis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100