wanneer moet ik mijn hond in zo een sitiuatie belonen?

hoi allemaal,
mijn hond is heel lief, loopt bij de wandeling altijd keurig naast me mee, als er een hond komt is er niets aan de hand maar ik voel dat hij zich alsnog niet zo op zijn gemak voelt, moet ik hem dan belonen als hij het goed doet en lief doet tegen de andere hond en als hij dan met hem bezig is? (snuffelen , enz.) of pas als we weer bij de hond weg zijn?

Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je hem op dat moment beloond door aaien en knuffelen denkt de hond dat hij getroost wordt en dat er dus idd reden is om ongerust te zijn. Wat later belonen is beter.

Je schrijft, dat er niets aan de hand is, dat hij het goed doet en ik begrijp daaruit: ook als hij in contact is met andere honden. Alles gaat dus okee.... dan is er geen enkele reden om hem te belonen: hij doet zoals het goed is. Thuis, na de wandeling effies lekker knuffen is altijd goed natuurlijk, maar ik zie geen enkele reden om hem ter plekke te belonen. Jij "voelt" dat-ie zich niet op zijn gemak voelt.... maar je geeft niet aan waarom.

het kan zijn dat honden (als ze zijn aangelijnd zijn) feller/onrustiger op elkaar reageren. in jou situatie zou ik nix doen zolang hij niet extreem bang of agressief word. maar vooral niet belonen als hij in de stressss raakt of gromt en zn haren overeind staan. Vaak willen honden ff snuffelen en lopen ze verder.het komt regelmatig voor dat er honden zijn die iets te enthousiast zijn waardoor de BAASJES in de stres schieten. klinkt raar maar de grootste factor in hoe een hond reageert is zijn baas.

Dingeest , als 'n hond onzker of bang is , NOOIT belonen!Want daarmee "bevestig je dat het riskant c.q.gevaarlijk is . Het beste is om 'n melodietje ( 'n eigen compositie) te gaan fluiten of zingen . Jouw hond begrijpt dan dat de roedelleider( jij) zich prima op z'n gemak voelt , en hij zal dat gevoel na enige keren overnemen . Dit ook bij onweer of bommetjes doen als hij bang is voor die knallen . MAAR NIET AANHALEN OF LIEF TOESPREKEN .

Gewoon normaal blijven doen en belonen hiervoor is helemaal niet nodig want zo hoort een hond eigenlijk te zijn[sociaal] Je zegt dat je voelt dat hij zich niet op zijn gemak voelt,maar ik denk eerder dat dit je eigen gevoelens zijn en hier zou je overheen moeten stappen en jezelf zo rustig mogelijk gedragen en rechtop blijven staan. Om met de woorden van Cesar te spreken;Kalm en assertief. ;-)

geen spanning op de riem en de honden het zelf laten uitzoeken. niet belonen, maar praten tegen je hond op een rustige manier "dat is braaf, wat een lief hondje is dat he'. het maakt niet uit wat je zegt, als het maar ontspannen klinkt en zelf geen signaal afgeeft dat je het spannend vind (of door de reactie van je hond, of om welke andere reden dan ook) een prettige ontmoeting van een hond is op zich al een beloning op zich. als je dit vaak herhaalt en zorgt dat ie veel prettige kennismakingen heeft op deze manier zal je hond zich zekerder gaan voelen en zal de spanning vanzelf afnemen.

Jouw hond doet wat een normale, uitgebalanceerde hond hoort te doen. Snuffelen om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. De neus is het belangrijkste instrument van de hond. Om het visite-kaartje van een andere hond te "lezen" heeft hij zijn neus nodig. Dat hij daarbij een beetje terughoudend te werk gaat, wil helemaal niet zeggen dat hij zich onzeker voelt. Iedere actie van jouw kant verstoort de balans. Niet mee bemoeien! Je hoeft een hond nooit te belonen voor goed gedrag, ik bedoel: normaal, evenwichtig, honds gedrag. Juist door je er in te mengen geef je een menselijke draai aan het geheel en dat doet meer kwaad dan goed. Wat ik nooit doe, is honden elkaar laten besnuffelen die aangelijnd zijn. Jouw hond kan misschien evenwichtig zijn, sommige honden zijn dat in een aangelijnde positie absoluut niet. Temeer omdat bazen heel spastisch kunnen reageren en ook omdat honden die aangelijnd zijn, niet kunnen vluchten of wegduiken als ze bang zijn. In zo'n situatie valt een bange hond aan. Losse honden moet je gewoon hun gang laten gaan. Heel mooi om naar te kijken hoe ze elkaar benaderen en elkaar "lezen". Als je dat vaak doet (kijken) leer je heel veel van normaal hondengedrag en zal je ontdekken dat wij er vaak meer kwaad dan goed aan doen, door ons (zelfs met een misplaatste beloning) mee te bemoeien.

Ik snap je punt wel een beetje, ik heb zelf ook chihuahua's en dat is toch wel 1 hap en weg is ie. Meestal laat ik ze het lekker zelf uitzoeken, ze lopen dan ook (bijna) altijd los. Vanaf het begin heb ik ze ook kennis laten maken met de 'echt grote' honden in het park, na een poosje was dit geen big deal meer en zijn ze geinteresseerd in (bijna) alle honden. 1 keer heeft mn reu wel een aanvaring gehad met een herder, sindsdien is hij daar voorzichtig mee en zoekt ook dat dus zelf uit, welke ie wel en niet mag. Over het algemeen gaat het op deze manier prima. Mn reu is zelfs grote vrienden met een amerikaanse bulldog;) haha Ik wijk wel een beetje af nu, maar ik zou dus niks doen, gewoon zelf laten uitzoeken, hierbij is belonen of straffen dus niet nodig. Jouw energie kan wel bijdragen aan het gedrag van je hond(je), probeer er dus zelf niet teveel mee bezig te zijn, zodat je hondje op zo'n moment ook op zn gemak is... Gedrag van een hond hangt namelijk vaak samen met de energie van het baasje..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100