Mijn sluierstaarten blijven maar naar lucht happen! Ik heb alles al geprobeerd! Kan iemand mij alsjeblieft helpen?

Ik heb al een half jaar ongeveer twee sluierstaartgoudvissen. Eerst zaten ze in een bak van 20*20*20, nu zitten ze sinds kort in een klein aquarium van 40*25*25. Maar in beide bakken blijven ze maar naar lucht happen! Ik heb alles al geprobeerd.. Ik heb 4 plantjes in de bak en een filter/pompje. Ik ververs 1 keer in de twee weken ong. éénderde van het water, en gebruik watervoorbereider. (AquaSafe voor goudvissen) Weet iemand wat er mis is, en wat ik eraan kan doen?

Toegevoegd na 1 uur:
Maar ik wil eigenlijk gewoon mn visjes houden:(
In de discus zeiden ze dat ik in deze bak wel 4-5 vissen kon doen.

En wat voor een filter zou ik dan moeten kopen? Wat is er mis met deze?:s

En als ik geen watervoorbreider gebruik komen er toch ook schadelijke stoffen in het water, zoals nitriet enzo? Het werd aangeraden in de dierenwinkel..

Toegevoegd na 2 uur:
Oke. Ik heb nu de grindlaag veel kleiner gemaakt, en helemaal nieuw water erin gedaan. Het pompje draait en de vissen zitten nog ff in een andere bak. Die kan is wel een nachtje laten staan toch? Dan kan het water een beetje op temperatuur komen. 22-24 graden toch?

En nog 1 ding: hoeveel eten hebben ze nou eigenlijk nodig?
ik doe nu 1x per dag, en dan 3 korrels per vis. Is dat goed?

Toegevoegd na 2 uur:
Ja, heb het filter in het pompje vanmiddag helemaal uitgespoeld en schoon gemaakt.

Toegevoegd na 12 uur:
Ja oke. ik heb ook geen verwarming. maar tis hier best warm altijd dus het is 22 graden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Lastig om hiervoor een eenduidige oplossing te geven. Is je luchtpompje wel groot genoeg. Maak je de stenen in het aquarium ook wel schoon. het water mag je echt wel vaker reinigen. Koud water vissen geven erg veel slijm af dat maakt het water erg slecht om zuurstof op te nemen. Raampjes steeds goed schoonmaken. Het is veel onderhoud twee van die visjes.

Eigenlijk zijn dit soort vissen niet geschikt voor een klein aquarium. Deze sluierstaarten vervuilen sterk het water. zo sterk dat het kleine filtertje het niet aan kan, dan ontstaan er allerlei stoffen in het water die voor vissen slecht zijn. Twee van de drie soorten waterplanten zijn eigenlijk geen echte aquarium planten, alleen het dikke bosje links achterin zijn echte waterplanten. Waterverversen doe je prima, maar watervoorbereider is bedoelt om nieuw aquariumwater geschikt te maken voor vissen. Er zitten stofjes in, die algengroei tegen gaan, maar deze zijn vaak erg belangrijk voor gezond water. Zo blijft het water in je bak, altijd maar nieuw en kan het zich niet verder ontwikkelen, ook de werking van de filter is daardoor minder. Wat te doen? Andere vissen, geen goudvissen meer, of een groter filtersysteem. Zeer geschikt voor dit aquarium zijn platy's, er bestaan goudkleurige ( rood) , net als de sluierstaart, maar ze zijn alleen veel kleiner. Toegevoegd na 59 minuten: Zie ik nu pas op je foto, de laag grind/ substraat is veel te dik! Moet zeker de helft minder zijn. Vissenpoep wat hier tussen zakt, kan onmogelijk meer in de filter komen en kan er nitriet ontstaan. Toegevoegd na 1 uur: Naar aanleiding van je toevoeging: 4 a5 vissen zou best wel kunnen, maar dan geen sluierstaarten!!! De watervoorbereider, maakt van leidingwater goed aquarium water, het neutraliseert schadelijke stoffen, zoals chloor, koper e.d. maar het blokkeert ook de ontwikkeling van de filter en zelfs de plantengroei. Als vissen poepen, dan komt dat als het goed is, in je filter, daarin zitten als het goed is bacteriën die deze stoffen omzetten in o.a. nitriet dat erg giftig voor vissen is, ander bacteriën, zetten deze nitriet weer om in nitraat en dat is plantenmest, deze wordt weer opgenomen door je waterplantenen deze planten geven zuurstof aan het water. Maar een te kleine filter kan al deze vissenpoep niet aan, veel zakt er al tussen het bodemgrind en vormt nitriet en fosfaat, dit verstoort weer het biologische even wicht van je bak. Er onstaan te veel giftige afvalstoffen en er is te weinig zuurstof in het water Alleen een filter met een grotere capaciteit, kan dit probleem misschien oplossen. Beter is andere vissen. Maak je de filter wel eens schoon? Toegevoegd na 11 uur: Zie verder onder reactie vraag.

Neem een aquarium van 2 meter 80 hoog 50 breed Veel planten en een goede pomp en een grotere aquarium moet deze probleem wel verhelpen heb zelf nooit problemen mee gehad,heb zelf 6 gehad van die vissen. En niet teveel voeren,en geen aquasafe meer in gooien.

Wat je het best kan doen met dit aquarium is de uitloop van de pomp op het wateroppervlak laten uitstromen zodat het oppervlaktewater meer in beweging komt. Feit blijft dat de bak te klein is voor deze vissen. Waterpest is een geschikte plant, koop daar een 6-tal bosjes van. Veelvuldig waterverversen en een goed filter is een must!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100