Kan een poes met kittens alleen thuis blijven? En mag de moederpoes naar buiten?

De poes van de vader van mijn vriend is drachtig en werpt waarschijnlijk over een week of twee. De vader van mijn vriend werkt echter fulltime, en is dus veel van huis. Is dit een probleem? Kunnen de kittens gewoon in hun eentje thuisblijven, moeten ze met moederpoes opgesloten worden in een kamer (met eten, water en kattenbak uiteraard) zodat ze nergens op of in kunnen klimmen?
En deel 2 van mijn vraag: de moederpoes is gewend dat ze naar buiten mag, het balkon op en via daar de omringende tuinen in. Kan het zijn dat ze dan buiten onder een struik gaat werpen, of willen poezen dat sowieso binnen doen? En nadat de kittens geboren zijn: mag de moederpoes dan gewoon naar buiten?

Toegevoegd na 2 dagen:
Iedereen bedankt voor de antwoorden, ik heb aan alles wat gehad, we gaan ervoor zorgen dat het een gezond nestjes katjes wordt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelf heeft een van mijn katten 2 keer een nestje gehad.. Bij ons ging ze altijd naar buiten, maar ik merkte wel dat een dag voor de bevalling ze uit zichzelf binnen bleef. Maar iedere kat is natuurlijk anders.. Ik denk dat je haar gewoon naar buiten kunt laten gaan, als ze zich fijn voelt in dat huis dan zal ze er waarschijnlijk ook haar kittens werpen. Na het werpen van de kittens kon onze kat altijd naar buiten, maar kwam in het begin wel snel weer terug. Het is wel belangrijk dat ze zelf kan beslissen of ze naar buiten of naar binnen wilt gaan. dus niet dat de man haar s'ochtends naar buiten doet en pas s'avonds weer binnenlaat. In het begin zullen de kittens veel slapen. Het is dan voornamelijk slapen en eten.. Het is wel belangrijk dat de poes haar jongen kan werpen in een doos of werpkist met een redelijk hoge rand. De poes kan daar wel overheen springen en de jongen kunnen er niet uitvallen. Ook mag deze doos niet op de tocht staan. Maar waar ik me een beetje zorgen over maak is het feit dat je zegt dat die man niet veel thuis is. Een nestje is een grote verantwoordelijkheid voor de eigenaar. Je moet er wel veel thuis voor zijn vind ik. Zeker als ze wat ouder zijn. Je moet ze goed socialiseren. Ze moeten mensen om zich heen hebben. Ik weet niet of dit een gepland nestje is of niet, maar het is zeker geen perfecte situatie. Samen met mijn ouders en broertje vang ik kittens op namens de dierenbescherming. Vaak gebeurt het dat mensen een onverwacht of bewust nestje krijgen. Als de kittens ouder worden en dus ook meer zorg van de eigenaar vragen, worden ze meestal gedumpt. Ik vang die kittens dan op, maar het gebeurt ook vaak genoeg dat die kittens doodgereden worden of sterven van de honger. Wat ik je dus aan zou willen raden is of om er voor te zorgen dat jij of die man de hele opvoeding van de kleine katjes zelf goed kan regelen en er ook geld in wilt gaan steken ( inentingen, ontworen, voer...) of dat deze man afstand doet van de moeder, nog voordat de kittens geboren zijn. Breng haar in dit geval naar een asiel. Dit kost geld maar je wilt uiteindelijk toch het beste voor de kat. Een nestje katten is een grootte verantwoordelijkheid. Mochten jullie er toch voor kiezen om ze bij die man geboren te laten worden en ze dus ook zelf op te voeden. Zorg dan dat je dit in ieder geval doet: - Koop een werpkist of maak er zelf 1 van een doos. - Ben bereid er genoeg geld in te steken - Socialiseer de kittens goed - Zorg voor een goed nieuw huis

een poes is 61 dagen zwanger en moet vanaf 14 dagen voor de bevalling niet meer buiten komen. een moederkat kan zich opzich prima redden met haar kittens alleen als de juiste voorzieningen maar gemaakt zijn. werpkist. als je dat niet heb mag een hoge doos ook. en indd in een kamer met alle voorzieningen. de moeder moet ten alle tijden bij haar kittens kunnen komen en de kittens mogen zeker niet alleen blijven de eerste 5 a 6 weken. je moet moeder zowiezo zolang de kittens er zijn thuis laten. als ze doodgereden word heb je een heel groot probleem (ik vind dat alle katten binnen dieren moeten zijn) succes

De poes zal altijd werpen waar ze zich het veiligst voelt en dat is als ze van die man houdt dus in zijn huis (al kan dat soms op rare plekken zijn). Ze kan dus gewoon naar buiten, ook nadat ze geworpen heeft. De kittens kunnen gewoon thuis blijven want hun moeder waakt over hen, zelfs als ze een kort uitstapje maakt. Jonge katjes klimmen overal in, maar de eerste maanden zijn ze daar nog niet sterk genoeg voor. Moeder mag dus altijd naar buiten en er is niets om je zorgen over te maken.

het is verstandig rond de verwachte geboortetijd vrij te nemen, voor het geval er iets fout gaat, en er een dierenarts bijgehaald moet worden. hou poes binnen voor de bevalling, zodat je overzicht hebt. ook na de bevalling is het verstandig poes binnen te houden. stel dat haar wat overkomt buiten, dan kan de vader van je vriend gaan flessen, iedere twee uur, dag en nacht. het lijkt me beter dat te voorkomen. als je deze voorzorgen hebt getroffen, kan je het verder gerust aan moepoes overlaten. het zou verstandig zijn de moederpoes op korte termijn te laten castreren, want ze kunnen kort na de geboorte al weer krols zijn. het kan niet de bedoeling zijn dat ze nest na nest gaat werpen toch? succes met de kleintjes!

door jaren 30 jr ervaring met poezen bevallingen en kittens kan ik er het volgende over zeggen Een gezonde moederpoes zal haar kittens zelfstandig kunnen werpen door hun natuurlijke instinct. Ook zal ze zelf kunnen regelen waneer ze als ze even naar buiten gaat weer terug moet naar haar kittens in het begin zal ze heel kort gaan en naarmate de kittens ouder worden blijft ze steeds langer weg Wat doe ik voor de bevalling op de plek waar ze het meeste gaat liggen leg ik een fleece dekentje (bij mij eigenlijk overbodig want in al die jaren vonden ze het leuker om op de bank of bed te bevallen), na de bevalling leg ik moeder en kittens in een kist van ongeveer 60 cm hoog alleen de boven kant is open van de bak aan 1 kant een stukje pastick glas zodat moeder waneer we thuis zijn ons trots kan zitten aankijken Dit heeft ook als voordeel dat als ze haar kittens ff zat is zei aan de andere kant van het ruitje kan gaan liggen en zo de kittens in de gaten kan houden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100