Wat eten geelwangschildpadden?

Eergisteren heb ik van een collega van mijn vader die plotseling is overleden zijn geelwangschildpad ge erft. Het beestje is nog maar 10cm.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo staat het op Wikipedia: In de natuur eten waterschildpadden vooral vlees, vis en waterplanten. De liefhebber bootst dit na om het natuurlijk gedrag te stimuleren en de gezondheid te handhaven. In gespecialiseerde dierenwinkels is ook 'kant-en-klaar' schildpaddenvoer verkrijgbaar. Dit bestaat vaak uit gedroogde insecten en garnaalachtige kreeftjes, en is niet voldoende voor de geelwangschildpad. Het is een tussendoortje en er zitten niet genoeg vitamines in. In gevangenschap eet de schildpad van alles, vlees als biefstuk, tartaar, geweekte kattenbrokken (voor vitamine D3) en vis (liefst levend) worden zeer op prijs gesteld, naast de benodigde groenten als andijvie en fruit als appel. Daarnaast kunnen ook pinkies (baby-muisjes), garnalen, krekels, regenwormen, muggenlarven (rode, dit zijn larven van de dansmug en steken niet), wasmotten (niet te veel, worden ze dik van) en moriowormen worden aangeboden, eens in de week een halve eierschaal aanbieden is goed voor de calciumhuishouding. Geef eierschalen nooit als volledige maaltijd. Een aantal voedsel soorten is minder geschikt; banaan heeft een te hoog suikergehalte, levende insecten zoals steekvliegen en wespen kunnen bijten of steken, sla veroorzaakt diarree en hondenvoer is ook niet goed voor ze. Kant-en-klare schildpaddenvoer is niet geschikt als hoofdmaaltijd. Ook bepaalde planten zijn giftig voor de schildpad, zoals klimop. Let ook op de paragraaf dat je persé een warme UV-lamp moet aanschaffen om te zorgen dat ze gezond blijven, het (kunstmatige) zonlicht is nodig voor de omzetting van bepaalde vitamines.

beste antwoord is.dierenwinkel Toegevoegd na 31 seconden: en nog gecondoleerd met het verlies van je vader zijn collega

Ze hebben niet zo heel veel nodig. Om de dag kan je ze eten geven. Die van jou 10cm is nog niet volwassen. onvolwassen schildpadjes hebben echte vis nodig om te groeien. Stop wat guppies in zijn aquarium, dan kan hij ook lekker jagen. Zorg wel dat hij om de dag eten krijgt. Je kan hem naast guppies het volgende geven: - gedroogde kreeftjes wat je bij de dierenspeciaalzaak kunt halen - Sla - Geweekte kattenbrokjes - regenwormen (gewoon uit je tuin halen) - vliegjes en andere kleine insecten

Ik kom wat storende misverstanden tegen in een aantal antwoorden. Als beheerder van een schildpaddenasiel in het oosten van het land krijgen we al tientallen jaren dezelfde (zelfbedachte?) fouten in de verzorging te horen. Even een paar op de rij: Gedroogde garnaaltjes en zeevis zijn uit den boze, vooral de zeevis, deze bevat een stof die bij schildpadden en de meeste andere reptielen vitamine B afbreekt. Gedroogde garnaaltjes zijn alleen goed voor de verkoper: dure lucht met een gedroogd chitinelaagje ("insectenvel") er om heen. De voedingswaarde is bijna nihil. Dit is al in de beginjaren 70 toegegeven door diverse fabrikanten/kwekers, echter de vraag ernaar blijft door verkeerde voorlichting (sommige dierenspeciaalzaken) in stand gehouden. (hoge winstmarges) Een waterschildpad los in de kamer laten lopen is een ergerlijke vorm van dierenkwelling. Zijn leven speelt zich grotendeels af in het water, het land is een gevaarlijke zone waar hij alleen in uiterste nood (zonnen= opwarmen) opklimt en dan zo dicht mogelijk bij de waterkant blijft zodat bij dreigend gevaar het veilige water nabij is. De groenvoerbehoefte varieert per dier, sommigen zijn er dol op, de meesten prefereren vlees en vis. In de natuur vergrijpen ze zich aan alles wat eetbaar is. Aas (dode dieren) wordt met huid en haar of schubben verslonden. Aas kun je kopen in blik. Het heet dan kattenvoer. Hoe duurder het blik, hoe groter het aandeel vlees/vis ten opzichte van andere ingrediënten zoals graan. Het maakt de schildpadden niet uit, je portemonnee wel denk ik. De warmtelamp dient als vervanger van de zon, het (koudbloedige) dier moet zich op kunnen warmen. Kunnen, dus niet moeten. De schildpad bepaalt zelf hoe lang en hoe warm hij zijn namaakzonnebad neemt. Een (ouderwets) spotje van 60W 10 cm (!) boven het landgedeelte voldoet prima. 90 graden (!) stralingswarmte pal onder de lamp wordt tijdelijk hogelijk gewaardeerd. Vragen over verzorging van waterschildpadden zou je zoveel mogelijk aan instellingen moeten stellen/mailen die geen financiële belangen hebben bij de verkoop van voer of andere preparaten. En oh ja, de eerste geel/roodwangschildpad die een gezond gupje kan vangen moet nog geboren worden. Opgegeten gupjes waren al dood of ziek toen de schildpad ze vond of hadden zo'n grote onnatuurlijke sluierstaart dat zelfs een aaseter hem te pakken kreeg!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100