Hoe kan ik mijn vogel (een Agapornis, 3 jaar oud) deze dingen afleren?

Mijn vogel bijt de laatste tijd veel en hij wil steeds naar onze kelderkast toe en als hij daar is wordt hij heel agressief. Hoe kan ik hem dit afleren? ( hij kan ook een zij zijn, het is lastig om geslachten te bepalen bij een Agapornis)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedrag bij papegaaien en papegaaiachtigen onderling bekijken is heel interessant. Wat ze bij elkaar doen als 1 wil bijten is het volgende: de aangevallene geeft een tikje tegen de snavel van de aanvallende. Ja, of hij bijt terug natuurlijk :-) Wat ik bij mijn papegaai doe als-ie te ver gaat, is waarschuwen met de stem. Werkt dat niet, dan met de nagel een zacht tikje tegen navel of lijf. Soort van waarschuwing is dat. Dat werkt altijd. V.w.b. de kelderkast: herkenbaar!!! Waarschijnlijk "ziet" hij dat als zijn eigendom, als zijn nest. Mijn papegaai heeft dat bij alle lades ;-) Je kunt het gedrag uiteraard voorkomen door hem niet in de kelderkast te laten. Wil je dat toch toelaten, reageer dan bij agressie met stemverheffing, of gebruik de bovengenoemde zachte tik. Wat in extreme gevallen ook werkt is kort de plantespuit op hem zetten. Dat werkt als schrikreactie. Succes!

aha, een dwergpapagaai. ik denk dat straffen nogal moeilijk gaat, maar werkt een boze stem opzetten niet gewoon? ik ken er één, en als je boos bent reageert hij daar gelijk op.

Als hij bijvoorbeeld bijt, moet je boos 'nee' tegen hem/haar zeggen, en laat ook zien/merken dat je boos bent. Zet 'm daarna bijvoorbeeld een tijdje in z'n kooi en besteed er even geen aandacht aan. Nooit terugbijten.....

Bijtgedrag komt veel voor bij popjes (vrouwelijke vogel) als ze broedneigingen vertonen. Ook de interesse voor een kelderkast kan het willen zoeken naar een holte zijn. In de natuur maken ze holten door te bijten in vermolmde bomen. Ik heb het sterke vermoeden, dat je het in deze richting moet zoeken. Het is dus niet eerlijk om haar daarvoor te straffen. Bij sommige soorten agapornissen kan je de geslachten onderscheiden aan de kleur. Een kenner of fokker kan ook door de stand van de bekkenbeenderen te voelen, zeggen of je een popje of een mannetje hebt. Vraag inlichtingen bij de vogelvereniging in je dorp of stad. Welke soort agapornis heb je?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100