Kunnen honden chagrijnig zijn/kijken?

Soms lijkt het of me hond chagrijnig kijkt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hond heeft net als een mens gelaatsspieren; het zou dan nog al vreemd zijn dat hij wel zijn oren in alle mogelijke standen kan zetten maar absoluut niks kan met die andere spieren op zijn kop. Als een hond hoofdpijn heeft of om andere reden kort voor de kar staat is dat best handig voor een soortgenoot om dat te kunnen zien. Toegevoegd na 1 minuut: Je zou zelf echt niet vrolijker kijken met zo'n stom kerstpak aan!

Nee dit kan niet, dit kunnen wij mensen hooguit zo ervaren...

Mijn hond kan het wel geloof ik, haha! Nee, honden weten niet wat 'chagrijnig' is, dus ze kunnen geen bepaalde gezichtsuitdrukking uitdrukken (vreemde zin, maar goed). Maar het kan inderdaad zo lijken.

Ja hoor, al ie zich niet lekker voelt, of pijn heeft kan een hond behoorlijk chagrijnig zijn....dat merk je ook aan sneller grommen ... Honden kunnen immers ook heel enthousiast en blij zijn...een hond lacht door zijn bek half open te laten hangen met een heel ontspannen gezicht en de oortjes vrolijk rechtop... Toegevoegd na 3 minuten: En wat de 'experts' ook zeggen, het is gewoon duidelijk te zien of een hond lekker in z'n vel zit of niet....daar valt niets aan in te vullen....invullen is als je menselijke gedachten en gevoelens op de hond projecteert...maar een goede of slechte stemming, is erg primair...en komt bij alle dieren voor...

Als een hond uit zijn doen is, kun je dat beslist zien aan zijn kop. Honden vertonen veel mimiek, ook dromen ze en kennen ze dus emoties. een hond die blij is verraad dat duidelijk, dus als een hond gestresst is 9pijn , angst, onzekerheid, tegenstrijdig gedraag van de baas, dominant gedrag van ander dier, om een paar zijstraten te noemen, dan kan een hond zelfs verontwaardigd kijken. Ik lees van diverse mensen dat ze het idee hebben dat honden niet veel "state of minds "kunnen hebben, waaronder boeken van gedragsdeskundigen. Wij fokken en voeden ruim 20 jaar hondjes op en ze vertonen reeds van jongs af aan een heel scala van gelaatsuitdrukkingen. Sommigen spiegelen zich zo aan ons dat ze echt lachen met ontblootte tanden. Een dierenarts die door een van onze goedgeluimde diertjes toegelachen werd, was bang dat de hond ging bijten/ aanvallen. Ik heb toen laten zien dat ze echt lachte en dat ook gedemonstreerd. De dierenarts had dit nog nooit gezien. Het is mogelijk dat veel honden weinig gelaatsuitdrukking vertonen , omdat er toch (vrijwel) niet op gereageerd wordt. Als je echter je pasgeboren pup behandelt als een denkend wezen zonder te antropomorfiseren(= is hond als mens zien), ontwikkelt een slimme hond een heel scala gelaatsuitdrukkingen. Dit hangt echter in onze situatie samen met het feit dat onze hondjes die we houden van geboorte tot dood bij ons zijn en we aan alle door ons gefokte pupjes veel aandacht en genegenheid geven, zodra ze ondernemend worden. Reeds voordat ze kunnen zien wegen we ze dagelijks en strelen en koesteren de pupjes die -pasgeboren- ongeveer 150 gram wegen. en dus zeer klein zijn. Ze reageren dan echter al met hun gelaatstrekken op ons. Dus als een hond weinig mimiek heeft, heeft hij dat niet kunnen ontwikkelen in zijn eerste levensjaren. Vooral die eerste maanden zijn heel belangrijk, omdat er dan (net als bij mensen) veel synaptische verbindingen in de hersenen aangesloten zijn, wat gebruikt wordt blijft bestaan en wat niet gebruikt wordt verdwijnt aan aansluitingen. Dus is de start van een pup sterk bepalend voor zijn palet aan uitingsmogelijkheden. Mensen die meer op commerciele grondslag met honden omgaan hebben hier misschien minder oog voor. Niet zelden publiceren zij echter meer artikelen die op hun ervaring gebaseerd is. daarom schrijf ik dit even uitgebreid op.

verwenn hem (L)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100