Hoe kan ik mijn kitten afleren op tafel te gaan en in de gordijnen te springen?

Mijn kitten is nog heel speels en ondeugend maar soms gaat ze te ver en springt ze in de gordijnen. Zonde! Hoe kan ik dat haar afleren?

Weet jij het antwoord?

/2500

pluk haar keer op keer zonder verdere poespas uit de gordijnen, het kan even duren, maar het kwartje gaat vallen. uiteraard zit klimmen in de aard van een kat, dus bied alternatieven zoals een flinke krabpaal (koop 'm maar op de groei) al spelend met behulp van een veter of hengeltje kan je haar leren dat dit de klimplaats is. wat de tafel betreft geldt hetzelfde: pak haar steeds weer op en zet haar op de grond, maar bedenk dat een kat driedimensionaal leeft, en bied haar hoge(re) plekjes aan waar ze wel mag komen.

Allereerst sommige katten zijn bijzonder vasthoudend, en het lijkt wel of die het nooit opgeven, dus heb geduld veel geduld. Indien mogelijk, gebruik een spanveer in plaats van vaste gordijnroeden. De spanveer zorgt ervoor dat het gordijn gewoon bovenop de kat valt als die probeert erin te klimmen. Anders, haal het gordijn van de roede en span een draad door de gordijnhaken, zodat ze net kunnen hangen. Als de kat erin klimt, valt het gordijn naar beneden (pas op dat de kat zich niet bezeert aan de gordijnhaken). Als het gordijn na enige tijd blijft hangen, kunt u de gordijnhaken weer aan de roede vastmaken. Het voordeel van deze methoden zijn dat ze werken, of u nu thuis bent of niet. Lamellen zijn erg handig, katten kunnen er niet in klimmen, kunnen ze niet verkreukelen, kunnen ze niet aan flarden scheuren, en kunnen ze niet er vanaf gooien, en kunnen ze niet buigen zoals met jaloezieën. Het is bovendien makkelijk voor de katten om ze aan de kant te schuiven als ze naar buiten willen kijken. Lamellen zijn meestal gemaakt van kunststof, maar kunnen ook overtrokken zijn met textiel, zodat ze in uw interieur passen. Bovendien is het tamelijk onverslijtbaar. Het is geen goed idee om uw kat toe te laten op het aanrecht- of tafelblad. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Zet een aantal keukenvoorwerpen instabiel bij elkaar, of gebruik lege blikjes met wat kleingeld erin. Zet dit bij de rand van het blad, zodat dit omvalt als de kat er vanaf springt. Katten houden niet van verrassingen en harde geluiden. Laat wat afwaswater achter op het aanrechtblad, of gebruik wat afplakband (of dubbelzijdig plakband) met de plakkant naar boven. Laat geen dingen op het aanrecht staan waar katten van houden (zoals rauw vlees). Dezelfde technieken kunt u gebruiken bij andere oppervlaktes zoals kasten, TV's, etc.

Bronnen:
http://www.calvencadecats.nl/gedrag_I.html

Bij ons helpt de plantenspuit al járen voor alles wat niet mag. Hij staat stand by'' voor noodgevallen. Onze katten vonden het heel vervelend iedere keer een natte straal op hun kop. En nog heel af en toe is het nodig om de dames even bij te sturen, ik hoef alleen maar te zwááien met dat ding en er wordt braaf gehoorzaamd!

Voor wat betreft het in de gordijnen klimmen werkte bij mijn zeer speelse stoute jonge meisjespoes het volgende: zet een plastic bekertje met water "op scherp" bovenop de gordijnrails (d.w.z. het bekertje staat op de gordijnrails maar leunt tegen de muur). Om het bekertje bind je een lange draad die je langs de gordijnen laat afhangen. Poes wil natuurlijk leuk aan dat draadje trekken maar krijgt dan het water over zich heen... Het werkte geweldig, poes is nooit meer in de gordijnen geklommen (en we hebben het hier over een poes die met 6 jaar nog steeds ondeugend is).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100