Waarom klappertandt mijn chinchilla?

Mijn chinchilla van 10 jaar oud klappertand de laatste tijd vaak en soms heeft hij daarna wat stuiptrekkingen. Wat lijkt alsof hij last van zijn maag of darmen heeft.

Vervolgens verstijft hij en maakt hij een bolletje van zichzelf.
De stuiptrekkingen en t maken van een bolletje gebeurde maar 1 of 2 keer.

Er zijn geen andere chinchilla's in zijn hok dus het is geen klappertanden voor zijn rivalen.

Dit gebeurde net toen hij een stukje gesuikerde ananas ofzo op had. (uit de chinchillawinkel)

Heeft iemand hier wat verstand van?
Verder is hij gezond en zo actief als een chin van 1 jaar oud.

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien heeft het beestje het wel koud?

Ik had een Jack Russel die hetzelfde deed. Ook ik heb nooit kunnen ontdekken waarom hij dit deed. Hij is wel heel oud geworden met deze verschijnselen. Ik kan mij niet herinneren of hij dit deed na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Misschien moet je hierin zoeken? Wist u dat: Chinchilla’s nooit alleen gehouden mogen worden? (voor langere tijd) Chinchilla’s heel slecht tegen suiker, vet en teveel eiwit kunnen? Uiteraard moet men goed kijken naar het suikergehalte van de snoepjes in dierenspeciaalzaken. Ja kan ook een stukje gedroogd brood geven als snoepje, vinden ze altijd heerlijk Toegevoegd na 3 minuten: Ik zie net ook bij een online dierenwinkel in de categorie chinchilla's, knaagdierenfruitmix staan, en dit is toch ook echt niet aan te raden als aanvulling op het voer zoals daar staat aangegeven.

Bronnen:
http://www.licg.nl/wcs/lcg/nl/4179/chinchilla.html
http://www.luna-chinchillas.be/Devoeding.html

Hij doet precies hetzelfde als iedereen die het koud heeft.

Het zou goed kunnen dat hij inderdaad gewoon buikpijn heeft. Ik heb zelf cavia's, en terwijl dat heel andere beesten zijn, hebben ze wel iets gemeen met chinchilla's: ze gaan klappertanden als ze erg boos zijn op een rivaal. Het is een signaal waar ze groot ongenoegen mee uiten. Maar ze doen het ook als ze zich helemaal niet goed voelen. Bijvoorbeeld als ze bij de dierenarts een prik moeten krijgen, maar laatst deed één het ook toen hij in de zon zat en het daardoor te warm kreeg. Geen rivaal in zicht. Ik zou in ieder geval stoppen met het geven van gesuikerd snoepgoed. Verder weet ik te weinig van chins om te weten of dit iets is dat je kunt aankijken. Even bellen met de dierenarts lijkt me niet overbodig, het ergste wat er kan gebeuren is dat je wordt gerustgesteld. Was het een cavia, dan zat ik al lang bij de dierenarts, maar die hebben ook wel een héél gevoelig maag-darmstelsel. Ik heb er een paar weken terug een, nog geen twee jaar oud, verloren aan darmproblemen. Binnen anderhalve dag was het gebeurd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100