Is dit commercieel of recreatief dronegebruik?

Als ik als hobbyist recreatief foto's maak en die gratis weggeef aan iemand om op een bedrijfswebsite te zetten, is dat dan commercieel of recreatief dronegebruik? En hoe zijn de regels op dit gebied?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor jou als hobbyist is het niet commercieel en voor de ander met als doel op de website van een bedrijf te zetten WEL commercieel. Zolang jij niet betaald wordt, er niets mee verdient dus ook geen wederdienst hiervoor ontvangt, is het van jouw kant hobbymatig tijdverdrijf. --- Een hobby kost geld en een bedrijf levert geld op. Dat is kort gezegd het belangrijkste verschil tussen een hobbyist en een ondernemer. https://hooggevoeligondernemen.nl/hobby/ --- Wanneer bent u géén ondernemer? Biedt u goederen of diensten gratis aan? Of alleen in de hobby- of familiesfeer? Dan bent u voor ons geen ondernemer. U hoeft dus geen btw te betalen en u hoeft ook niets te vermelden in uw aangifte inkomstenbelasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/hobby_of_onderneming/

Toegevoegd op 21 januari 2019 10:08: bron, tekst
Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Voor recreatief dronegebruik gelden diverse regels m.b.t. het vliegen. Er geldt echter ook een regel m.b.t. het maken van beeldmateriaal (foto en/of video): "U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone." De foto's die jij maakt met je drone mag je dus alleen voor privégebruik houden. Je mag ze laten zien aan je vrienden, familie en zelfs laten zien aan medewerkers van het bedrijf. Maar het bedrijf mag ze niet gebruiken, voor geen enkel doel. Publiceren op de bedrijfswebsite is dus absoluut iets anders dan 'privégebruik' van jouw hobbymatig gemaakte foto en niet toegestaan. Worden de foto's van de drone wel gebruikt voor commericiële / bedrijfsmatige zaken, dan valt het gebruik van de drone voor het maken van die foto dus onder commercieel dronegebruik, waarvoor een vergunning nodig is.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/d...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/d...

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100