Hoeveel dpi is beste voor beeldscherm 1920×1080 pixels. Hoog of laag? Marc

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ga ervan uit dat je de muisinstelling bedoelt. Bij FPS games (bijvoorbeeld Battlefield 4 of Counter Strike) op een beeldscherm van 1920x1080p (Full HD) de muis standaard op 3200dpi zetten. Lager is meer controle (denk aan sniper), hoger is sneller draaien bij minder beweging van de muis. Professionals in FPS spelen het liefst met een lagere dpi waarbij overigens de pollingsnelheid zo hoog mogelijk ligt (1000 rapporten per seconde). Maar uiteindelijk is het afhankelijk van wat jij prettig vindt. Om daar achter te komen kun je tijdens een FPS game met de rug tegen de muur je ogen dicht doen en de muis naar rechts bewegen om 180 graden (dus naar de muur) te draaien. Doe je ogen open. Ben je nu te ver gedraaid? Dan betekent het dat de gevoeligheid (aantal dpi's) te hoog zit. Binnen het spel kun je deze gevoeligheid ook aanpassen, maar beter is om dat al standaard in je muis-instellingen in Windows te doen of als het een gaming muis betreft in de daarvoor bestemde software. Wil je grafisch werken bijvoorbeeld in Photoshop een omtrek maken om iets uit te snijden, dan een zo laag mogelijke dpi instellen om grotere bewegingen te maken en dus preciezer te werken.

Dat kun je zo niet zeggen, wat jij namelijk vraagt is hoeveel kilometer is 40? DPI staat voor "dots per inch" je geeft het aantal dots, maar niet het aantal inch. Om DPI te berekenen heb je 1920/aantal inch = DPI. Laten we zeggen dat je scherm effectief 40" is, dan is de rekensom 1920/40=48 DPI De regel is hoe meer DPI je scherm heeft hoe beter het is, immers een 4K van dezelfde afmeting meet 96DPI en levert een scherper plaatje gezien vanaf dezelfde afstand.

Wat het beste is, ligt aan jouw ogen je wensen en de afstand tot je beeldscherm. Het meest normaal is 21,5 - 24 inch met die resolutie. (PPI is dan uit te rekenen) https://tweakers.net/categorie/344/monitoren/producten/#filter:q1YqSExPDc6sSlWyMjQw0FEqKMpMTvXNzFOyAnKKC1KT3TJzSlKLipWsqpUMTYwMQHQuSFrJyFDPVElHKTexAsQx0TNQqtUBKTEDKSlLzFGyilYyNDM0UYoFipuYG5iiiFtZAsVrawE (682 van de 1007 1920x1080 monitoren) Veel lagere PPI dan met een 24 inch zal je snel pixels kunnen gaan zien*. Veel hoger dan 20 inch zal je snel moeten gaan loeren. *Maar als je ouder bent en slechtziend is juist een lage PPI gunstig. Uiteindelijk is er dus geen antwoord te geven omdat je te weinig info geeft. Oh en officieel zeg je dus PPI en niet DPI, DPI gebruik je voor printen, PPI voor beeldschermen, maar die fout is zo veelvoorkomend dat zelfs monitorfabrikanten hem weleens onjuist weergeven.

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100