Heb ik een computervirus? Welkom bij Norton security scan... En ik heb helemaal geen Norton!

Opeens verschijnt er een scherm waarop aangegeven staat dat ik op 'doorgaan' moet klikken om de Norton Security Scan, nu met Norton Insight, te starten. Ik heb de virusscanner van MacAfee. Ben ik besmet, en zo ja, wat doe ik er tegen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb dit al zo vaak gezien bij klanten en ook zelf meegemaakt: waarschijnlijk ben je bij de installatie van Java, shockwave of een dergelijk programma een vinkje vergeten weg te halen bij "installeer ook de gratis Norton Security Scan" en vanaf dat moment is het dus opeens geïnstalleerd. Je kan het gewoon verwijderen via "configuratiescherm -> software" of in Vista/Win7: "Programma's en onderdelen wijzigen of verwijderen". Dan ben je er gelijk weer vanaf. En blijf altijd opletten bij installaties van (met name gratis) programma's of er geen extra toolbars en andere troep wordt geïnstalleerd die je niet wilt hebben. Een ding: het is GEEN infectie of virus, alleen een ongewenste installatie van een programma wat je niet wilt hebben. En iemand anders zei het al: het is een marketingactie van Norton, dat klopt ja en ik vind het een smerige en irritante actie.

Het zou heel goed een pop-up kunnen zijn, die verschijnen vaker... bijvoorbeeld: u bent bezoeker nummer 10000, klik nu om een auto te winnen etc. Ik zou er niet zomaar op klikken als ik jou was, het zou heel goed een verborgen virus kunnen zijn. Installeer een goede pop-up blokker en scan je computer een keertje extra met macafee. Een online scanner (bv kaspersky) er overheen kan ook geen kwaad. Als je niet op de hoogte bent van mogelijk Norton op je computer, dan niet mee verdergaan. Je kunt even kijken bij configuratiescherm bij programma's of Norton er tussen staat. (perongeluk) Dan kun je hem alsnog verwijderen en ben je er ook vanaf.

Ja, je hebt waarschijnlijk een virus. Heb onlangs dezelfde verschijnselen gehad waarbij mijn huidige virusscanner (AVG) ook nog eens onklaar werd gemaakt, waardoor scannen dus ook geen optie was. Wat bij mij goed werkte was mijn PC een paar dagen terug in de tijd zetten, daarna scannen en de problemen waren weer opgelost. Succes.

Het kan een marketing actie zijn van Norton. Op deze manier proberen ze jou hun programma te verkopen.

Het zou inderdaad best kunnen dat je malware te pakken hebt. Virussen doen zich (uiteraard) graag voor als betrouwbare software. Veel mensen hebben wel Norton, die mensen zouden er dus vaak intrappen als ze zo'n scherm krijgen en op doorgaan klikken. Probeer eens een online virusscanner te gebruiken. Daarvoor hoef je je eigen virusscanner niet te verwijderen, en hij werkt ook als je eigen scanner is uitgezet door het virus. Bitdefender is gratis en staat wel goed bekend, zie bron:

Bronnen:
http://www.bitdefender.com/scanner/online/...

Dat is een typisch gevallatje van infectie., NIET accepteren NIET installeren. Het is een PCdoctor software pakket wat als volgende stap heeft dat je continue internet popups krijgt. Computer compleet scannen & virussen laten verwijderen. Bij mij had ik dit zelfde probleem 3 weken geleden. Helaas was het bij mij al te diep in mijn systeem: Ik moet de hele machine leeg halen omdat zelf met Linux ik de boel niet meer schoon krijg. Sterkte!

Je zou idd best een virus kunnen hebben, vooral als de pop-up vaker verschijnt, ongeacht van de website waar je op zit. Ik heb twee andere virusscanners (veilige & goede) bij de bron gevoegd. Download die, en doe een volledige systeem scan. Avast is een echte virusscan zoals McAfee, en als ik jou was zou ik McAfee vervangen met Avast - Avast is een veel betere scan. Malwarebytes beschermt je PC niet, het programma verwijderd alleen de troep die je al hebt als je een scan doet (het liefst een volledige scan). Verder raad ik je ook de Web of Trust addon voor Internet Explorer (of Firefox, Chrome, etc.) aan. Deze add-on laat gebruikers de veiligheid van andere websites beoordelen, en 95% van de onveilige websites die ik ben tegengekomen sinds ik het gebruik hebben een rode, gele of in het ergste geval een lichtgroene (donkergroen is het hoogste, het veiligste) beoordeling. Door op het WoT rondje te klikken en vervolgens "View scorecard for rating details" kan je de reacties op de website zien, achtergelaten door andere WoT gebruikers. Succes. Toegevoegd na 1 minuut: En nu lees ik net het antwoord boven me... mogelijk dus geen virus. De drie programma's waar ik naar gelinkt heb zou ik alsnog installeren als ik jou was, ivm mogelijke virussen.

Bronnen:
http://www.av.eu/
http://www.malwarebytes.org/
http://www.mywot.com/en/download

Dit soort gebeurtenissen dien je het beste te voorkomen. Dingen die ik meestal doe (niet compleet) - surf op internet via een niet-admin account - patch regelmatig al je software mbv Secunia - surf via firefox met add-on "No-script"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100