Is het schadelijk om ongewenste e-mail alleen te openen om het bericht te lezen, zonder te klikken op links/bijlagen?

Soms bevat je ongewenste mailbox e-mails die erg belangrijk/officieel lijken. Als je deze mails eenmaal opent, zie je vaak meteen of deze betrouwbaar zijn of niet, vanwege de schimmige bijlagen of links die deze e-mail bevat. Mijn vraag is echter gericht op het ''openen'' van de e-mail zelf, dus gewoon om te lezen wat er in het bericht staat, zonder dat je de (overduidelijk schadelijke) bijlagen opent of op links klikt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tegenwoordig loopt je nauwelijks nog risico bij het lezen van een ongewenste mail. Bijlagen worden niet vanzelf geopend. Vroeger kon dat nog wel gebeuren, maar dergelijke lekken komen eigenlijk niet meer voor. Bovendien worden schadelijke bijlagen er vaak al door de provider uitgevist, en anders wel door je eigen antivirus. Hoewel de veiligheid nooit te garanderen is, loop je praktisch eigenlijk geen risico. Toegevoegd na 47 seconden: Uiteraard moet je wel je gezond verstand gebruiken en zorgen dat alle beveiliging up-to-date is.

Zolang je geen links klikt en bijlages opent kan het inderdaad geen kwaad. Toch is het altijd erg verleidelijk om te gewoon even te kijken vind ik zelf, linkje klikken, even kijken wat ze precies proberen en of het goed is. Daarom open ik mijn ongewenste mail dus niet meer, ik kan de verleiding nooit weerstaan.

Als je ongewenste e-mail binnen krijgt van een onbekende afzender, adviseer ik om hem NIET te openen, maar gelijk definitief verwijderen. Als het van een bekende afzender afkomstig is, is het doorgaans niet gevaarlijk om te kijken of het niet per ongeluk bij de ongewenste mail terecht is gekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100