Hoe weten buitenlanders dat er geen nood is bij alarm op eerste ma v/d maand?

Hoe weten touristen in nederland dat er op de eerste maandag van de maand, wanneer het alarm af gaat, niks aan de hand is en dat het slechts een oefening is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is de vraag of ze de betekenis van ons alarm systeem wel kennen. Als je overal om je heen wel sirenes hoort janken en niemand doet iets buitengewoons waarom zou dat dan een alarm zijn? Misschien zetten op deze manier de Nederlanders wel hun klokken gelijk, wie weet. Zolang in Europa verschillende alarmsystemen worden gebruikt zal een buitenlander geen actie ondernemen als een sirenen gaat loeien en de Nederlanders reageren niet, zij weten namelijk niet dat het een alarm is.

Dat zien ze wel aan onze reacties. Mensen gaan niet hollen of wegduiken of zo. Maar mochten ze ergens in een uithoek in een afgelegen huisje zitten (nog wel binnen gehoorsafstand van de sirenes) dan zullen ze wel even schrikken, denk ik.

Dat weten ze niet, maar zodra ze merken dat de Nederlanders om hen heen doen alsof er niets aan de hand is (want er is ook niets aan de hand), dan kunnen ze snel concluderen dat het een test is. Ze kunnen ook nog vragen aan iemand in hun buurt, waarom het alarm af gaat.

Wanneer je ergens niet thuis bent, maar op bezoek dus vreemd, heb je geen idee dat wat je hoort een "alarm"geluid is, dus waarom zou je schrikken of reageren in de zin van "Oh wat gebeurt er"en "oh wat moeten we doen?" Want je weet niet wat je hoort, toch? Ze weten niet dat er alarm afgaat, omdat ze het niet herkennen en ook niemand reageert als of het alarm is, dus schrikachtig.

Dat weten ze niet. En vermoedelijk loopt het ook fout met 'de Nederlanders' als op de eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur het alarm in werking wordt gesteld wanneer er wél een ramp plaatsvindt. Dat is dan een signaal dat anders is samengesteld dan het oefenalarm maar dat zullen de meesten niet weten. De autoriteiten zullen hier wel een oplossing voor hebben. (Bijv. alarmeren op afwijkend tijdstip, meteen geluidswagens van de politie erop uitsturen, collectieve SMS'en verzenden of iets dergelijks.)

Een beetje toerist bereid zijn vakantie voor door van tevoren een reisgids te kopen en zich in te lezen. In bijv de l planet staat een gebruik als het testen van het alarm zeker omschreven. Verder kijkt ieder mens, zoals eerder omschreven, instinctmatig naar de reactie van andere mensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100