Ik gebruik draadloos internet in een studentenwoning, kunnen anderen zien op welke pagina's ik surf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, de meeste routers bieden die functionaliteit niet. Is het echter zo dat je wifi via een server verbinding maakt met het internet dan bestaat de kans wel.

De beheerder van de router kan dat zien. Veel routers hebben een logboekfunctie, waarin o.a. wordt bijgehouden welke pagina's worden bezocht door welk apparaat op het netwerk. Gebruikers die geen toegang hebben tot het beheer van de router, kunnen niet zien wat jij uitspookt.

Een beheerder van een router of netwerk KAN idd indien nodig of gewenst is van elke gebruiker in dat netwerk een surfgeschiedenis nazien. Maar vaak ontbreekt hier in eenvoudiger /kleine netwerken de instelling voor en komt dus ook niet zoveel voor ;) Voor als je Chrome of firefox gebruikt kan je ook 'anoniem surfen via: Google Chrome – druk op Ctrl+Shift+N om een nieuw browservenser in de mod InPrivate browsing te openen. Mozilla Firefox – Druk op Ctrl+Shift+P (Command+Shift+P op de Mac) om een nieuw browservenser in de modus Privenavigatie te openen. Vor snel of kort gebruik van bepaalde sites of meer gevoel privacy kan je googlen op 'surfen proxyserver' maar ook via deze site kan je wel anoniem surfen: http://www.dprox.nl/

Als je draadloos netwerk goed beveiligd is met oa. WPA-PSK2 encryptie en hiervoor gebruik je een lange sleutel (meer dan 6 karakters) dan zal dit heel lastig worden. Er zijn meerdere manieren om iemands PC af te 'luisteren'. Zo stralen beeldschermen ook uit en er zijn antennes welke zelfs beeldscherm informatie kunnen bekijken op afstand. Maar gezien je locatie en de omvang van de informatie zal men er weinig tot geen moeite voor doen om jouw surfgedrag in de gaten te houden. Tenzij je gezocht word voor zware misdrijven.

Ja, iedereen die op hetzelfde netwerk zit kan via tools zoals Firesheep, Wireshark etc. je data onderscheppen. Is absoluut niet lastig om te doen (zeker niet met Firesheel of FaceNifff). Iedereen die toegang heeft tot het netwerk (andere bewoners en hun bezoek bijvoorbeeld) kunnen met deze tools je inloggegevens stelen. De enige manier om uit te sluiten dat je gegevens in verkeerde handen vallen is via een VPN programma. Hiermee versleutel je de verbinding en is al je data beveiligd. Toegevoegd na 1 minuut: Raad je zeker aan om onderstaande artikelen (bronnen) te lezen. Kan ook even Googlen op "veilig openbare wifi" of iets dergelijks als je zelf op onderzoek uit wil gaan.

Bronnen:
http://codebutler.com/firesheep/
http://vpnservice.nl/waarom-vpn-service/
http://www.computerworld.com/s/article/919...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100