Hoe weet je of er vijandige software op je computer is geinstaleerd?

De bankrekening van mijn moeder is leeggehaald en haar mobiel geblokkeerd. Onze gegevens en van vele andere stonden op haar computer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de bankrekening is leeggehaald kan ze ook geskimmed zijn. Dan hoeft er niks met de computer aan de hand te zijn. Wikipedia: "Skimmen of skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens. Het is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas, samen met de pincode kunnen ze geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland." Je kan de computer scannen met je anti-virus en eventuele (gratis) programma's als HitManPro (http://www.surfright.nl/nl) en, als je Windows gebruikt, de Microsoft Safety Scanner (http://www.microsoft.com/security/scanner/nl-nl/)

Indien zij Windows 7 gebruikt, kun je in ieder geval 'Microsoft Security Essentials' downloaden (dat is de officiele Windows 7 beveilingingstool van Microsoft). Daarnaast kun je heel goed 'Spybot Search & Destroy' gebruiken. Indien je daarvan de 'light', gratis variant installeert (helemaal in combinatie met bovenstaande tool), dan zit je behoorlijk veilig.

Verdacht gedrag dat je niet kan verklaren kan steeds wijzen op vijandige software. Er zijn verschillende scansystemen die op zoek gaan naar processen die zich verdacht gedragen. Maar de eenvoudigste manier is een security suite. Norton antivirus scoort op vele vlakken goed. Symantec heeft ook uitgebreidere suites in zijn assortiment, maar die hebben weinig toegevoegde waarde naast standaard en gratis tools die eenzelfde functionaliteit hebben.

Ik raad Avira Free aan. http://www.avira.com/en/myavira-free-antivirus-lp Als je know-how hebt van pc's kun je ook Kaspersky rescue disk gebruiken (scant je pc zonder windows op te starten) http://support.kaspersky.com/4162 Maak je gebruik van een openbaar WiFi netwerk? http://www.hcc.nl/webzine/column-en-achtergronden/de-gevaren-van-openbare-wifi-netwerken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100