Ik zit met een probleem in Excel. Een simpele som-berekening geeft mij niet het juiste totaal. Hoe kan dit?

Een simpele som-berekening geeft mij niet het juiste totaal. Hoe kan dit? Als ik een kolom heb met bedragen die worden berekend door formules en ik tel al die bedragen op met een SOM-formule, wijkt het antwoord af met 3 cent van het juiste antwoord.
Als ik dezelfde bedragen in een kolom daarnaast handmatig invoer en vraag om het totaal met dezelfde SOM-formule, krijg ik wel het juiste antwoord.
Wordt er gek van en kan het niet hebben dat ik dit probleem niet kan oplossen.
Wie wil er eens een kijkje nemen naar dit excel bestand?
Laat aub een boodschap achter hoe en waar ik dit bestand kan doorsturen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zit 'm -natuurlijk- in de afronding. Begin de formule met: afronden( . . . . . . en dan de formule;2). Succes.

Kan niet aan de decimalen liggen...? De waardes die uitgerekend zijn met een formule hebben een onbekend aantal decimalen. Hij laat er afhankelijk van je instellingen maar een aantal zien. Maar bij verdere berekeningen gebruikt excel wel het totaal aan decimalen.

Kan via opmaak, celeigenschappen en dan de keuze dit oplossen?

Ik herken dit probleem. Soms komt het doordat er nog iets anders dan een cijfer in een cel staat. B.v. een komma of punt. Dat moet er allemaal uit. Bovendien moet iedere cel dezelfde opmaakwaarde hebben. Je kan de cellen of het hele werkblad selecteren en dan met rechtermuisknop bij celeigenschappen "getal" selecteren.

Dat komt door afronden. Als de waardes in je kolommen worden afgekort tot 2 decimalen...is dat alleen de zichtbaarheid. Excel zal gewoon rekenen met meerdere decimalen als die er zijn. Oplossen door de waardes "echt" af te ronden..en daarna optellen.

Als je het aantal decimalen achter de komma verhoogt in Opmaak > Celeigenschappen zie je dat je andere getallen in kolom E krijgt. Als je die invult in Kolom D zul je dezelfde uitkomsten krijgen. Het ligt dus aan het afronden van de berekende getallen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100