Hoe kom ik erachter welke brandpuntsafstand ik het vaakst gebruik?

Sinds een jaar (augustus 2010) fotografeer ik digitaal. Ik heb een prachtige body, maar ben begonnen met standaardlenzen.

Nu ik ervaring opdoe, merk ik de beperkingen van de lenzen: vervorming, vignettering, onscherpte.

Enkele prime-lenzen (niet-zoombaar) zouden een oplossing zijn. Maar... welke (vaste) brandpuntsafstanden moet ik dan kiezen?

Ik denk dat het handig is, te weten met welke brandpuntsafstanden ik *in de praktijk* fotografeer met mijn huidige kitlenzen. Ik koop dan primes voor de meest gebruikte waarden.

Mijn vraag is dus: hoe krijg ik een overzicht van de brandpuntsafstanden waarmee ik mijn huidige foto's heb genomen?

Een simpel lijstje is voldoende. Iets als:
24 mm: 5 foto's
28 mm: 3 foto's
40 mm: 3 foto's
50 mm: 73 foto's
55 mm: 108 foto's
65 mm: 12 foto's
...enzovoort...

Ik heb nu 5500 foto's, deels JPG en deels RAW (NEF). Van alle RAW-foto's heb ik ook een DNG-versie.

Welk programma kan mijn foto's uitlezen en een overzicht maken van de gebruikte brandpuntsafstanden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Al die informatie staat in de metadata van de bestanden. Deze kan je met bridge eenvoudig weergeven en filteren. Als je alle foto's in 1 map zet. En je laat bridge al deze foto scannen. In bridge kan je eenvoudig filteren en ook op diverse metadata gegevens. Maar als je zelf niet weet waarop je fotografeert, dan heb je ook nog niet echt een voorkeur ontwikkeld voor een bepaalde situatie of instelling. Vraag je jezelf af wat voor soort foto's je maakt, waar ligt je voorkeur en waarin wil je je verdiepen. Een portret lens is een andere lens als voor een reportage serie. En natuur fotografie is weer heel anders. Binnen portret fotografie heb je weer twee stijlen. Diegene die dicht bij het onderwerp wil staan en diegene die er verder vanaf wil gaan staan. Sommige mensen die op de foto komen, komen meer tot rust als de fotograaf enige afstand neemt. Maar een goede fotograaf kan een geportretteerde ook meer tot rust laten komen. Dichtbij of van een afstandje levert totaal verschillende soorten beelden op. --- Wat je ook kunt doen is een top 20 maken van je mooiste foto's. Wees objectief bij het selecteren hiervan. Maar bekijk achteraf wat de gemeenschappelijke deler is van deze foto's. Is het dan nog steeds heel verschillend qua lens en soort foto. Dan moet je nog maar een half jaar met je huidige lenzen gaan werken. Dan ben jij er nog niet uit wat je wilt gaan doen binnen de fotografie. En welke specialisatie jij leuk vindt. Lenzen koop je puur op specialisatie. Zit je meer in de 18-55mm reeks, de 35-100mm reeks of de 70-200mm reeks? --- Zelf ben ik meer een reportage fotograaf. Mijn hoofdlens is dus ook een 18-55mm F2.8. Ik maak voornamelijk overzicht plaatjes en waarbij ik echt dicht op het onderwerp moet gaan zitten. Ook portretten vind ik leuk en kan daarvoor dezelfde lens gebruiken. Hoewel ik ook een 50mm F1.8 heb. Er zit natuurlijk niet veel verschil tussen een 55 en 50mm lens. Tussen 50 en 70 zit al meer, al is het natuurlijk ook gewoon een stap dichterbij of verder weg gaan staan.

Standaard lens. Een standaardobjectief heeft een beeldhoek die gelijk is met het menselijk oog. De standaard brandpuntsafstand voor een analoog objectief is 50 mm. Gevonden op http://www.photoplaza.nl/joomla/index.php?option=c Dat zal het objectief zijn wat het meest gebruikt wordt. Ik ken geen programma wat een hele bulk van je foto's op die manier onder de loep neemt, maar ken je Opanda Exief? In het begin bekeek ik al mijn fotos (die ik de moeite vond), met dit progje. Heel leerzaam. Hier te downloaden > freeware. http://www.opanda.com/en/iexif/index.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100