Zijn wordpress themes illegaal?

Mijn zus, heeft een ex-vriend, en die is sitebuilder voor lokale winkeliers. Hij gebruikt wordpress, en haalt ipv themes te kopen de themes van torrentsites af. Als hij de naam van de auteur in de broncode laat staan, is hij dan strafbaar, als hij die sites voor anderen bouwt? Dit vraag ik mij af namelijk, want ik vindt het niet netjes om te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

WordPress wordt verpreid onder GPL license. Dit betekent dat de WordPress code gratis is (als in...) maar ook dat afgeleide code ook gratis is. Dat betekent weer dat thema's van WordPress NIET te licenseren zijn tegen een andere license BEHALVE plaatjes en specifieke elementen anders dan code. Dit betekent dat de plaatjes, als het om een verkocht theme gaat, illegaal zijn om te gebruiken maar de layout en de code niet. Zie ook enorm veel threads op: http://wordpress.stackexchange.com/search?q=license+theme en jarenlange threads op de WP Hackers List: Dit is overigens een veelgestelde jarenlange vraag binnen de WordPress community door developers van plugins en themes: JAMMER maar GPL betekent OOK dat je plugin waaraan je 3 jaar gewerkt hebt ook gewoon onder GPL valt (dat betekent dus dat je hem wel kunt verkopen maar de ontvanger de code vrijelijk mag aanpassen en gebruiken). Maar let op: plaatjes, flash e.d. vallen dus niet onder GPL. Het business model voor makers van themes is dus gebaseerd op service. Andere software die je via P2P download is vaak NIET GPL en dat betekent dus andere license voorwaarden en die mag je dus niet zonder meer hergebruiken. p.s. mijn WP plugins vallen ook gewoon onder GPL omdat ik ook in GPL geloof maar het heeft een tijdje gekost voor ik begreep wat het betekende dat WordPress onder GPL gemaakt is en wat dat dat voor afgeleide code zoals plugins en themes betekend. (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman)

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman
http://wordpress.stackexchange.com/search?...
http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

Dat verschilt per theme. Sommige zijn gratis te gebruiken, onder bepaalde voorwaarden, voor anderen moet worden betaald. Dat het via een torrentsite is gedownload, zegt niets over de licentievoorwaarden. Toegevoegd na 1 minuut: Niet betalen voor een commercieel theme, mag natuurlijk niet. Zeker niet als hij er zelf wel geld mee verdient.

Iedere wordpress-theme heeft een licence.txt waarin je kunt nalezen onder welke voorwaarden je het mag gebruiken. Veel themes mag je vrij kopieren, andere weer niet. De auteur kan een eventuele overtreder van de licentie voor het gerecht slepen, zelfs als die overtreder de naam van de auteur uit de broncode haalt. Of je een theme binnen haalt over http of torrent maakt niet uit qua auteursrecht. (Maar over http gaat het wel veel gemakkelijker.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100