Wanneer moet een discussieforum gehoor geven iets te verwijderen met de nieuwe AVG wet?

Het gaat om de volgende situatie. Op een discussieforum is een gebruiker na jaren weer actief geworden en geeft aan een nieuwe manier van denken te hebben. Zeven jaar geleden heeft gebruiker een behoorlijk gevoelig onderwerp aangesneden, waarin gevraagd werd over dingen op seksueel gebied. De topic zelf is ook al 7 jaar niet meer actief geweest.

Gebruiker heeft zelf zijn berichten al bewerkt en de titel aangepast. Wel zijn er nog enkele citaten beschikbaar door gebruikers die gereageerd hebben op de discussie.

Nu is mijn vraag wat de wet hier op zegt. Moet de beheerder de berichten verwijderen, of vist de gebruiker in deze achter het net?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Wanneer moet een discussieforum gehoor geven iets te verwijderen met de nieuwe AVG wet?" Als een forumlid persoonsgegevens verwijderd wil hebben. Dit zijn gegevens die herleidbaar zijn tot de persoon. "Moet de beheerder de berichten verwijderen" Nee zolang de berichten en quoteberichten niet te herleiden zijn naar een persoon hoeft een forumbeheerder niet elk bericht en tegenbericht te gaan verwijderen op de eis van een lid. --- Echter, specifiek bij forums loop je dan tegen een probleem aan dat daarmee de discussie toch een stuk verstoord wordt, of het archief niet meer volledig. Dat is een probleem, want bij zulke situaties komt dan de vrijheid van meningsuiting in het gedrang. Mensen moeten kunnen lezen wat in het verleden is gezegd, en de privacy mag daar niet als een 1984-bulldozer doorheen rauzen. atie van een gebruiker valt buiten dat grondrecht en moet dus wél worden weggehaald op verzoek. In Nederland komt er naast de AVG de zogeheten Uitvoeringswet AVG, met daarin een aantal belangwekkende uitzonderingen bij “journalistieke doeleinden of academische, artistieke of literaire uitdrukkingsvormen”. Alle rechten die je normaal hebt, zoals inzage, correctie en verwijdering, gelden bij deze uitingsvormen niet. Daarmee kun je als forum dus ook andere verzoeken pareren, althans voor zover het gaat om persoonsgegevens die als journalistiek of literair te duiden zijn. Dat is wat mij betreft beperkt tot de postings of reacties zelf. Zaken als iemands profiel of interesses vallen daar buiten. --- --- Zet u zelf gegevens of uitspraken op een forum, dan geeft u daarmee de houder (eigenaar) van de website toestemming om deze te publiceren. U kunt niet vragen om uw reactie helemaal te verwijderen. U kunt de websitehouder wel vragen de tot uw persoon herleidbare gegevens uit uw reactie te verwijderen. --- Hoe andere fora hier mee omgaan: --- In de praktijk zullen we dus altijd een afweging maken tussen het belang van degene die wil dat zijn of haar forumberichten verwijderd worden, en het belang van de overige gebruikers die recht hebben op begrijpelijke forumdiscussies. In voorkomende gevallen zullen we dus overleg met u hierover voeren. De praktijk wijst uit (sinds onze oprichting in 1996) dat dit altijd leidt tot oplossingen die voor alle partijen bevredigend zijn. --- --- Als in een citaat de (herleidbare) naam van het lid staat zou deze wellicht een punt hebben.

Toegevoegd op 16 oktober 2018 11:19: tekst
Bronnen:
https://blog.iusmentis.com/2018/04/03/geld...
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/...
https://www.ouders.nl/forum/over-het-forum...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100