Waarom stuurt men mails aan veel mailadressen tegelijk niet gewoon standaard BCC maar CC?

Zojuist weer een mail ontvangen van iemand waarbij ik zie aan wie die allemaal nog meer gestuurd is.

Daar staan mensen tussen van wie ik inschat dat die deze mail ook weer op dezelfde wijze doorsturen. En er staan mensen bij die ik totaal niet ken, maar die nu dus wel mijn mailadres hebben. Dat wil ik helemaal niet!

Deze mailers blokkeren is geen optie omdat ik hun gewone mails dan ook niet meer ontvangen kan.
Elke mailer heeft de optie bcc te gebruiken ipv cc.
Met bcc (blind carbon copy) gaat de mail ook naar iedereen, maar krijgt men niet elkaars namen en mailadressen te zien.
Als men iets via de optie cc stuurt, ziet elke ontvanger alle namen en adressen van de overige ontvangers. Er zijn situaties waar dat handig is, maar het is onwenselijk dat als norm te hebben, waarom is 't dat dan wel?

Ik wil die bcc-manier graag als norm hebben.
Is dat te realiseren of is dat een naïef droombeeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat veel huis-tuin- en keukenmailers de betekenis van de bcc niet kennen. Ook zien ze niet hoe spammers mailadressen verzamelen. Al die gezellige doorstuurmails zijn gevaarlijk als ze in handen komen van mensen die kwaad willen. Iemand denkt een leuk filmpje of mooie tekst door te sturen en geeft zo zijn hele adresboek uit handen. En voor je het weet wordt jouw mailaccount volgeplempt met spam of gehackt. Dat ben je verder van huis. Zo'n vraag als deze en de antwoorden erop kunnen mensen meer bewust maken van hun mailgedrag. Goeie vraag, dus...

Het is erg onbehoorlijk, maar zo goed als zeker heeft de afzender daar geen benul van. Je kunt hem daarop wijzen. En misschien de weg wijzen naar hoe het wel moet:

Bronnen:
http://email.about.com/od/outlooktips/ss/w...

Vaak wil men juist wel dat iedereen ziet naar wie de e-mail is gestuurd. Zakelijk gezien is dat vaak wel zo netjes, zodat je niet bijvoorbeeld je baas steeds als bcc inkopieert. Het is dan goed om dat via een cc te doen, zodat de ontvanger ziet dat je ook de baas hebt ingekopieerd. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Vaak is het gewoon onwetendheid. Men weet niet dat de bcc mogelijkheid bestaat, met alle gevolgen vandien. De mailadressen kan iedereen zien en als je pech hebt, ontvang je daarna veel spam en nog veel meer reacties op die betreffende mail van mensen die de Reply to All gebruiken (ook zoiets). Je geeft aan het eind aan dat je dit als norm wilt zien. Dat gaat natuurlijk niet zomaar lukken, het is een werkwijze die wereldwijd gebruikt wordt om bepaalde redenen. Dat soort gedrag verander je niet zomaar. Wel kun je mensen erop attent maken om de bcc te gebruiken als jij denkt dat dat beter was geweest. Geef ook de reden aan waarom dat zo is, voor het leereffect.

Als het gaat om interne mail, dan mogen mijn collega's natuurlijk zien naar welke andere collega's een mail nog meer gaat. Maar als het gaat om externe mail, is het een ander verhaal. Soms stuur ik een mail naar een groep klanten, bijvoorbeeld om hen te informeren over een vertraagde levering. Elkaars identiteit en e-mailadres gaan die klanten niets aan. Dat doe ik dus standaard met alle klanten in de BCC, en mezelf in het 'Aan'-veld. Dat laatste (openlijk aan mezelf) voornamelijk omdat het 'Aan'-veld openlaten de kans vergroot dat mijn mail wordt gemarkeerd als spam. Van mijn collega's let niet iedereen hier op, maar ik verspreid wel het woord. En de meesten begrijpen waarom het niet netjes is om de e-mailadressen van de ene klant zichtbaar te maken voor de andere, en schakelen over op de BCC'manier. Geen naief droombeeld dus, als iedereen die zich hiervan bewust is, zich inzet om dat bewustzijn te verspreiden, wordt het probleem vanzelf kleiner.

BCC, heeft nog een totaal andere functie. Indien je namelijk via BCC mailverstuurt zal de mail altijd via de kortste weg naar zijn doel gaan. Dit brengt grote belasting voor het netwerk met zich mee. In de USA is de BCC functie dan ook alleen voor de top van een organisatie. Voor lager personeel is het gebruik van de BCC toets dan ook reden tot ontslag.

Omdat mensen er niet bij stilstaan dat ontvangers liever hun privacy beschermen. Maar in het bedrijfsleven is BCC toch al min of meer de norm (als het gaat om externe mailings, natuurlijk).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100