Komt het vaker voor dat je IP-adres ineens gewijzigd is?

Ik zit al jaren bij Casema/Ziggo (vraag me niet waarom, want dat heb ik mezelf al vaak genoeg afgevraagd) met hetzelfde IP-adres. Nu kom ik er zojuist achter dat ze mij sinds gisteren een ander IP-adres hebben toegewezen.

Ik heb van de week wel een mailtje gekregen dat ze onderhoud gingen plegen, maar nimmer een melding over een ander adres. Is dat niet een beetje raar? En kan dat gevolgen hebben voor bepaalde sites waar je geregistreerd staat en waar misschien dat adres gecheckt wordt?

Aanvankelijk schrok ik me rot en dacht even dat er hackers waren beziggeweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het gaat om onderhoudswerkzaamheden op het netwerk is dit niet zo vreemd. om een lang verhaal kort te houden, een ISP ( in jou geval ziggo) heeft meerdere high speed routers (dit zijn andere routers dan degene die meegeleverd worden bij een doe-het-zelf adsl pakket.) deze routers wijzen een ip adres toe aan alle clients(dat ben jij) bij onderhoudswerkzaamheden kan het zo zijn dat de normale router die jou ipadres toewijst tijdelijk niet functioneert en dit vervolgens wordt over genomen door een router die wel functioneert tijdens de werkzaamheden. dat houdt dus in dat deze functionerende router een nieuw ip adress moet toewijzen aan jou en dat kan verschillen met je oude ip.

Vorig antwoord was al behoorlijk volledig. Bij de meeste internetproviders staat in de voorwaarden of uitleg bij het abonnement dat je geen vast IP adres krijgt. Het is zo ingesteld dat de router waarmee je verbinding legt kijkt welk IP adres vrij is en je een vrij nummer toewijst in de range die de provider mag uitdelen. Dat is gebruikersvriendelijk, omdat je zelf niet een vast IP adres hoeft in te stellen. Vroeger (ja ik wordt oud) belden we in met een modem en kreeg je elke keer een nieuwe verbinding én dus een nieuw IP adres. Met de ADSL verbindingen heb je bijna constant een verbinding en verandert het IP adres dus bijna niet. Maar bij onderhoudswerk kan het voorkomen en ook als je de stroom van je ADSL modem afhaalt. In sommige situaties kan een vast IP adres handig zijn. Je geeft zelf al aan dat sommige sites je Ip adres checken. Voor dergelijke sites ben je "iemand anders". Maar meestal heb je een vast IP adres nodig als je thuis een mailserver hebt, je een VPN verbinding wilt kunnen leggen met je werk, of je je PC van buitenaf wilt kunnen benaderen op een vast adres. In dat geval kan je bij je provider een vast IP adres aanvragen. Hier zijn soms administratieve kosten aan verbonden. Ik heb hier zelf eenmalig 25 euro voor betaald bij mijn provider. Toegevoegd op 10-06-2009 16:17:08 Het antwoord op je vraag is dus dat het (kunnen) wijzigen van het IP adres standaard is, tenzij je een vast IP adres aanvraagt. Hiervoor betaal je administratiekosten. In de praktijk zal het IP adres van een ADSL account niet zo snel wijzigen, maar wel bij onderhoud en verbreken van de actieve verbinding gedurende langere tijd (mijn provider heeft bijvoorbeeld een zogenaamde "leasetijd" van 1 uur, wat betekent dat als je de verbinding verbreekt gedurende minimaal 1 uur je een ander IP adres krijgt toegewezen.

Wees blij, zo heb je weer een schone lei... Ik ben er blij mee... Het kan allerlei oorzaken hebben, maakt niet uit... It happens, en je hoeft je geen zorgen te maken om zaken waar je toch geen vat op hebt... Toegevoegd op 10-06-2009 16:14:02 Antwoord: Omdat de lease steeds verstrijkt

Ik zit bij XS4ALL, en ik heb nu al een paar jaar hetzelfde ip, ik weet heb nu zelfs uit mijn hoofd....

Ik zit zelf ook bij ziggo en ik heb laatst ook een ander ip gekregen, aleen had ik geen melding van werkzamheden. Maar jullie zegen dus dat als ik naar ziggo bel dat ze het dus vast kunnen zetten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100