Is recovery mogelijk van een harddisk waar krassen op zitten?

Stel dat een draaiende harde schijf van een computer is gevallen en dat de koppen een ronde kras hebben veroorzaakt op de hard schijf. Is recovery dan totaal uitgesloten? Of zijn er bedrijven die dan nog steeds (een deel van) de bestanden kunnen redden?

Toegevoegd na 2 dagen:
Ik wil heel graag een antwoord van iemand die werkelijk verstand van zaken heeft. Napraterij en onzinverhalen vind ik al genoeg op de diverse forums op internet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een computerschijf valt, dan is ie niet aangesloten op een systeem en dan draait ie dus niet. Dat betekent dat er nooit een ronde kras op je platters kan zitten. (de platters zijn de eigenlijke schijven in je behuizing. Iets zegt mij dat je je schijf hebt geopend en hebt gezien dat er een ronde kras op zit. (anders kun je dit nooit weten). In dat geval kun je hem weggooien, open mag alleen in een clean room gebeuren, je schijf is verloren. Verder is de recovery kans klein na een headcrash. (zo heet dat). Er is dan nog wel data te redden, maar veel ook niet. Bovendien kost het recoveren van zo een gecrashte schijf duizenden euro's door een gespecialiseerd bedrijf. Maar bij jou valt er dus niets meer te redden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100