Hoe hou je de accu van een laptop intact?

de accu of batterij blijft in het toestel terwijl de stekker ook erin zit dus er worden 2 bronnen gebruikt
op 1 laptop verschijnt een tekst dat de accu leeg is terwijl de stekker ook inzit
weet iemand hoe het hoort voor lange levensduur van de accu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De batterijen van je notebook zijn net mensen: uiteindelijk gaan ze onvermijdelijk een keer dood. En net als mensen doen ze niet aan de Wet van Moore: je kunt er niet vanuit gaan dat de batterijen die je dit jaar koopt tweemaal langer meegaan dan die van vorig jaar. Batterijen zijn daarom een beetje onvoorspelbaar. Als je vermoedt dat de batterij niet goed doorgeeft of hij nou opgeladen is of niet, laat hem dan een aantal ronden doorlopen waarbij je hem helemaal leeg trekt (ja, dit is zo’n situatie waarin je de batterij dus wel helemaal leeg mag halen), vervolgens weer helemaal oplaadt, en dat dan nog een of twee keer. Hoe trek je een batterij leeg als Windows dat niet toestaat? Ga niet met Windows-instellingen modderen, want je weet niet zeker of die wel de juiste waarden lezen en de kans is aanwezig dat Windows je niet eens toestaat zo ver te gaan (tenslotte crasht Windows als je de batterij helemaal leeg trekt). Trek in plaats daarvan de stekker uit het stopcontact en laat je laptop draaien totdat hij automatisch in de sluimerstand valt. Vervolgens start je de pc weer op en zorg je dat je, voordat Windows opstart, het Setup-scherm opent. Hoe dat werkt, verschilt per merk pc – meestal krijg je kort een melding te zien met iets als “Press ..X..(f2 meestal) for Setup”. Druk dan direct die toets in. Laat nu je notebook aanstaan totdat hij zichzelf afsluit. Dat kan even duren (45 minuten op mijn laptop) want setup gebruikt een stuk minder energie dan Windows. Als de pc eenmaal uit is, steek je de stekker weer in het stopcontact, en wacht je een paar uur totdat de batterij weer helemaal geladen is. Dit proces herhaal je een of twee keer. Als je een beetje je best doet, kan je batterij op deze manier je laptop zelfs overleven.

Als je zorgt dat de laptop zelden uitvalt van stroom tekort, voorkom je schade op de accu. Die schade op de accu heeft tot gevolg dat de accu na tijd gebruik steeds minder stroom kan opslaan. Dit kan je niet oplossen, behalve door een nieuwe accu aan te schaffen (wat heel lastig kan zijn) of een nieuwe laptop te kopen.

Met moderne accu's (of deze nou van laptops of telefoons zijn) is het in feite heel eenvoudig: Hun capaciteit begint te dalen van zodra ze het fabriek verlaten. Uiteraard wil je dat dit proces zo traag mogelijk verloopt. De snelheid van dit proces is afhankelijk van 2 dingen: de temperatuur en de mate waarin de accu is opgeladen. Daarom wordt tegenwoordig nieuwe apparatuur geleverd met een accu die ongeveer 1/3de is opgeladen. Als het kan bewaar je accu's dus op een koele plaats. En waar je dus nog aan moet denken: laad je accu niet meer op dan nodig is. Soms kan het zijn dat je langer dan gewoonlijk op de accu moet kunnen werken (omdat je bijvoorbeeld langer weg bent). Daar dien je de accu dan wel op voor te bereiden door van bijna leeg naar volledig opgeladen te laden en van zodra de accu volledig is opgeladen deze nog enkele uren extra aan de stroom te laten hangen. En dit een aantal keren herhalen. Je accu mag dus bijna leeg gaan maar NOOIT volledig leeg. Daar kunnen moderne accu's niet meer tegen. Gelukkig beschermen deze moderne accu's zichzelf ook en wanneer ze 0% aangeven bevatten ze in werkelijkheid nog 2 tot 5%. Van zodra je laptop dus uitschakelt omdat de accu op is mag je deze dus NOOIT opnieuw proberen aanzetten alvorens je de oplader aansluit. Dat zijn de simpele basisregels waar je bij moderne accu's rekening mee moet houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100