Waarom is er zo weinig ruimte vrij als ik een partitie aan wil maken?

Ik heb zojuist windows geheel opnieuw geinstalleerd, en wil (om bestand verlies te voorkomen) de c: schijf alleen voor windows gebruiken, dus wil ik partities aanmaken.
Maar nu is het probleem dit:
Ik heb 900GB vrij opmijn C: schijf maar als ik een paartitie aan wil maken geeft hij dat er maar 450GB vrij is om de C: te verkleinen (terwijl er maar niet eens voor 30gb op de c schijf staat)

ik wil graag maar 50GB vrij laten op mijn C schijf.
Weet iemand hoe ik hiervoor kan zorgen dat dat mogelijk is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het probleem ligt in het bestandssysteem, NTFS. NTFS zet precies halverwege de partitie (jawel, je hebt een partitie: jouw hele schijf bestaat nu uit één grote, schijfvullende partitie) een aantal interne administratiebestanden (die normaal gesproken onzichtbaar zijn). Bij het verkleinen van de partitie kunnen die interne administratiebestanden niet worden verwijderd. Omdat ze in het midden van de partitie staan, kan de bestaande partitie dus niet kleiner worden dan de helft van de oorspronkelijke afmeting (waarna die interne administratiebestanden aan het einde van de partitie zullen staan). De oplossing is: EERST partities maken, DAN PAS Windows installeren. Stel dat jij 100 GB wilt reserveren voor Windows (de huidige 30 GB plus de 50 GB die je vrij wilt laten, plus 20 GB voor eventuele toekomstige dingen), dan moet je dus eerst een partitie maken van 100 GB, en een partitie die de rest van je schijf beslaat. Beide partities zullen nog steeds die interne administratiebestanden bevatten (dat kan niet anders), maar daar heb je nu geen last van, omdat je de partities meteen aaanmaakt zoals je ze wilt hebben, en je ze dus niet achteraf hoeft te verkleinen. Pas daarna installeer je Windows. Dat doe je door Windows opnieuw te installeren. Maar helemaal aan het begin van de installatie kies je voor de optie om de schijf in te delen. Daar maak je de gewenste partities. Vervolgens moet je natuurlijk nog even kiezen op welke van de partities je Windows wilt installeren, en daarna gaat alles zoals je gewend bent.   Toegevoegd na 1 minuut:   Er zijn ook wel herpartitioneringstools die de truc wel kunnen doen. Die kunnen die interne administratiebestanden wél verplaatsen. Maar aangezien je schrijft dat je Windows zojuist hebt geïnstalleerd, heb je nog niet veel andere dingen geïnstalleerd en nog geen prachtig mooie instellingen gedaan. In dat geval is het domweg handiger (en veiliger) om gewoon opnieuw te beginnen met de installatie. Bij het opnieuw installeren kun je te werk gaan zoals ik hierboven heb beschreven.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100