Is het partitioneren van een harde schijf veilig?

Ik kan mijn harde schijf (C:\) partitioneren naar de schijf C:\ en een andere schijf. Is dat eigenlijk wel veilig en verlies ik geen data of loop ik geen risico dat de computer niet meer opstart?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe kan dat, met b.v. acronis software, echter men accepteerd nooit dataverlies claims en adviseren dus altijd eerst een backup te maken. Dus een keiharde 100% garantie is er niet, maar zoals gezegd, met acronis heb ik meestal positief resultaat.

Dat is afhankelijk met wat voor programmatuur je dit doet, en voor welke opties je kiest bij het partitioneren. In de programmatuur moet je dus de mogelijkheid hebben om de gegevens te bewaren. De partitioneerprogrammatuur die ik gebruikt heb geven van tevoren helder aan of gegevens definitief verwijderd worden of niet. Ik heb zelf meerdere malen extra partities aangemaakt, partities vergroot of verkleint. Ik ben daar tot nu toe nog nooit gegevens kwijt geraakt. Ik gebruikte hiervoor BootMagic. Bij het verwijderen van een partitie ben je WEL alle gegevens kwijt. Dus doe dat niet. Maak in ieder geval van de databestanden een backup voor de zekerheid. Een besturingsysteem en programmatuur is altijd opnieuw te installeren. Maar je eigen gemaakte bestanden niet. Vaak is het zo dat een computer aangeleverd wordt met 1 partitie de hele harde schijf in beslag neemt – De C schijf. Dan gaat de werkwijze in stappen, omdat er ruimte vrij gemaakt moet worden voor de tweede en/of derde of vierde partitie. 1 – De C-partitie verkleinen zodat lege schijfruimte vrij komt 2 – Een nieuwe partitie aanmaken in de lege ruimte op de harde schijf 3 – Formatteren van de nieuwe partitie (kies voor NTFS indien je besturingssysteem dit kan hanteren). Een partitie waarop een besturingssysteem staat, dus waarmee de computer opgestart kan worden moet altijd een primaire partitie zijn. Voor gegevensopslag kan een extended partitie aangemaakt worden. Binnen een extended partitie kunnen één of meer logische stations aangemaakt worden. Die zijn dan te benaderen onder een eigen driveletter, bijvoorbeeld d:\, e:\ Houdt er rekening mee dat je maximaal 4 partities kunt aanmaken.

Bronnen:
http://www.schoonepc.nl/instal/partition.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100