vonken van pc kast?!

ik wou de TV-kabel op mijn pc aansluiten tot ik een vonk van 2,5MM zie, kan ik de kabel aansluiten?

Toegevoegd na 14 seconden:
en ja ik heb een tv kaart

Toegevoegd na 7 minuten:
ik heb ooit eens een schok van een tv kabel gekregen

Toegevoegd na 21 minuten:
de vonken blijven komen(als ik erlangs strijk)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is volkomen normaal. Het gaat om zwerfstromen die van je voeding afkomen. Soms kun je wel 70 volt meten ten opzichten van de aarde. Het is niet gevaarlijk voor jezelf, maar kan wel gevaarlijk zijn voor elektronische componenten. Je tv-kabel is verbonden met de aarde. Je tv-kaart met de massa van je PC. Als je de tv-kabel aansluit, aard je de kast. Ik heb iets dergelijk met mijn waterbed. Ten opzichte van de aarde staat er ongeveer 60 volt op het bed. Soms krijgt mijn partner een schok als die op blote voeten staat en mij aanraakt. Wel spannend! Toegevoegd na 25 minuten: Sorry voor de typo's.

Volgens mij wel heb dit probleem ook ook als je de stekker eruit trekt krijg je een schokje. Vervelend is het wel maar de pc/tv werkt normaal en dat al enkele jaren.

Dat kan inderdaad. Door parasitair effect (bv overspraak) hoopt lading zich op, waardoor er een spanning ontstaat, die vervolgens een vonk of tik veroorzaakt. Vaak is gelukkig de capaciteit erg laag, en daarmee ook de stroom die er loopt, zodat het ontladen niet gevaarlijk is.

Het kan te maken hebben met statische elektriciteit. Het euvel kan eenvoudig verholpen worden om je pc te aarden. Dat wil zeggen dat je een kabeltje of een aardedraad (groen met geel) vanaf je kast naar een aardleiding moet aanleggen, of met een klemringetje op een cv-buis. Als je dat gedaan hebt, moet het definitief verholpen zijn. Toegevoegd na 1 minuut: met kast bedoelde ik de meterkast, waar de stroom binnenkomt.

Het is vrij normaal... Maar wat je zou kunnen proberen, is om de stekker van je PC andersom in het stopcontact te steken. Soms helpt het al heel aardig als de fase en de neutraal draad zijn verwisseld. Als je denkt: "Gek!", ja, dat dacht ik ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100