wat kun je doen met de scroll lock?

Weet jij het antwoord?

/2500

Van Wikipedia: "Scroll Lock is een toets (met eventueel een bijhorende led) op een toetsenbord van een computer. Wat deze toets doet hangt af van de software die gebruikt wordt. In veel grafische gebruikersomgevingen heeft deze toets geen functie. De scroll lock is een overblijfsel van het originele IBM PC-toetsenbord. In het oorspronkelijke ontwerp was de scroll lock bedoeld om het gedrag van de pijltjestoetsen te veranderen. Wanneer scroll lock aan stond zouden de pijltjestoetsen de inhoud van een tekstvenster verschuiven. In deze zin heeft scroll lock een gelijkwaardige functie als de Num Lock en de Caps Lock: hij maakt een tweede functionaliteit van een aantal toetsen mogelijk." Toegevoegd na 3 dagen: Heeft men een softwarematig bediende KVM-switch, dan wordt vaak scroll lock gebruikt om van computer te veranderen. De fabrikanten van KVM-schakelaars kozen voor deze toets omdat die vrijwel voor niets anders wordt gebruikt. Dit laatste gebruik ik zelf...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Scroll_Lock

Tegenwoordig niet meer veel. Het is een overblijfsel van het originele IBM PC-toetsenbord. In het oorspronkelijke ontwerp was de scroll lock bedoeld om het gedrag van de pijltjestoetsen te veranderen. Wanneer scroll lock aan stond zouden de pijltjestoetsen de inhoud van een tekstvenster verschuiven. In deze zin heeft scroll lock een gelijkwaardige functie als de Num Lock en de Caps Lock: hij maakt een tweede functionaliteit van een aantal toetsen mogelijk. Er zijn nog een aantal software programma's waar het wel gebruikt wordt (zie hieronder): Tegenwoordig is dit gebruik van scroll lock zeldzaam. Een modern computerprogramma dat scroll lock nog op deze manier gebruikt is Microsoft Excel. In moderne grafische gebruikerinterfaces is het schuiven van de inhoud van een venster mogelijk gemaakt met andere dingen zoals schuifbalken. In het programma Xfire wordt scroll lock gebruikt in combinatie met andere toetsen om bijvoorbeeld screenshots en footage te maken in games die op dat moment gespeeld worden. In veel tekstterminals, waaronder Linux tty's, wordt scroll lock gebruikt om schermuitvoer te pauzeren. In FreeBSD en andere BSD's heeft scroll lock nog steeds dezelfde functionaliteit als in het originele ontwerp van IBM. Het toetsenbord van een Apple Macintosh heeft geen scroll lock. Op deze computers dienen twee speciale toetsen om de inhoud van een venster te laten scrollen (zonder de invoegpositie te veranderen). Deze komen in de plaats van de Page Up en Page Down toetsen van IBM PC-toetsenborden, en hebben als symbool een verticaal pijltje met twee horizontale lijntjes erdoorheen. De scroll lock kan soms wel aanstaan bijv. in excel. Deze kan worden aan- en uitgezet met de functietoets F14. Heeft men een softwarematig bediende KVM-switch, dan wordt vaak scroll lock gebruikt om van computer te veranderen. De fabrikanten van KVM-schakelaars kozen voor deze toets omdat die vrijwel voor niets anders wordt gebruikt.

De scroll lock is nog steeds toepasbaar in excel bijvoorbeeld. Probeer het maar eens, druk op scroll lock en vervolgens op de pijltjestoetsen. Das toch iets anders dan zonder scroll lock.

Als je een extern toetsenbord op een laptop aansluit fungeert de scroll lock toets als de fn toets, dit kun je in de bios instellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100