Hoe kom je in de bios van je pc en wat doe je om de snelheid van de fans aan te passen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe je in je BIOS komt, hangt af van je computer (of eigenlijk: van je BIOS). Kijk bij het starten goed wat er staat. Normaal staat er zoiets als 'Hit Del to enter Setup'. Als dat er staat, moet je op de Del-knop drukken. Soms is het Esc, F1, F2 of F8. Soms een andere knop. Om zeker te zijn dat je die knop ook op het juiste moment indrukt (dat luistert soms vrij nauw), kun je het beste de knop gewoon een tijd ingedrukt houden. Als dat problemen geeft, dan tijdens het starten snel steeds op die knop duwen. Op een gegeven moment verschijnt dan het scherm van je BIOS. Toegevoegd na 2 minuten: Daarna hangt het van je BIOS af hoe je de snelheid van je ventilatoren kunt instellen. Meestal zijn er een paar menu's (die heten Main, Boot, zulk soort namen). Je kunt de muis niet gebruiken, je zult met de pijltjestoetsen door de menu's heen moeten lopen. Vaak staat onderaan welke toetsen je kunt gebruiken: de pijltjes, Enter, Spatie, Escape. Staat er niets, dan kun je het gewoon proberen. Als je per ongeluk een instelling verandert, kun je het op dezelfde manier terugzetten. Lukt dat niet, dan kun je met Control-Alt-Del de computer opnieuw opstarten zonder de verandering op te slaan. Zoek in alle menu's naar iets dat het woord Fan bevat. Kijk dan welke instellingen er zijn. Mijn PC staat ingesteld op 'Silent mode', maar bij jouw BIOS kan dat anders heten. Toegevoegd na 55 minuten: Soms hoef je dit niet in je BIOS in te stellen, soms kun je dit zelfs niet in je BIOS instellen. Als dat bij jou zo is, ga dan naar de site van de fabrikant van je moederbord. Vooraf opschrijven wat het merk en type en serienummer van je moederbord/BIOS is - dat staat heel kort op je scherm bij het starten van je PC. Van die site kun je dan soms een programma downloaden dat je onder Windows draait, en dat vanaf daar de snelheid van je ventilatoren regelt.

Om in de bios te komen start je de computer op. tijden het opstarten staat er dan vaak bijvoorbeeld: bios setup f12 of f2, goed kijken. de fans aanpassen kan bij mij bij de fans zelf, die hebben drie standen. weet niet hoe het bij andere zit.

Na het uitstekende antwoord van Cryo, nog een kleine aanvulling. Niet alle BIOSsen hebben de mogelijkheid om je de snelheid van je fans aan te passen. Soms alleen de CPU-fan, en soms helemaal geen. Ook is het van belang dat je fans met de juiste bekabeling op de juiste connectoren op je moederbord zijn aangesloten.

Voor veel PC's kun je software installeren om de fans te regulieren. Als ze teveel lawaai maken, kan men ze soms ook op de 5V ipv de 12V aansluiten en/of vervangen door fans met een grotere diameter. Zo wordt er nog voldoende gekoeld, maar maakt het stuk minder herrie dan die kleine sneldraaiende fans.

Je zou het programmaatje 'Speedfan' kunnen installeren. Dit detecteert je configuratie, waarna je de daarbijbehorende instellingen kunt ophalen. Ook is het mogelijk om een gewenste temperatuur in te stellen, waarna SF de nelheid van de ventilator(en) aanpast. Even Googelen op speedfan dus.

Ik heb vroeger wel eens mijn naam in de Bios geschreven. Je hebt dan een eenvoudige eprom programmer nodig van een paar tientjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100