Laptop Gigabyte is niet gelijk aan wat ik heb gekocht? zie uitleg

Als ik naar mijn computer ga en tel het op is het uitgerekend 680GB wat dus 70GB te weinig is. hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Helaas is het zo dat een harde schijf een bepaald gedeelte gebruikt voor "eigen gebruik". Dus een HDD van 750 Gb levert nooit de volledige 750 Gb opslagruimte. 10% is aan de hoge kant. Je bent echter niet genaaid.

Freek heeft gelijk, maar 70 GB is wel heel veel. Vermoedelijk heeft de fabrikant een verborgen partitie aangemaakt met software om opnieuw te installeren en diagnostische tools. Dit is tegenwoordig vrij gangbaar om te doen in plaats van het meeleveren van herstelsoftware op CD/DVD. Kijk bij het opstarten eens of er aparte opties worden aangegeven als 'system recovery'. Vaak bereikbaar door op een F-toets te drukken.

Dat is dus waarschijnlijk je recovery partitie waarmee je vanaf de harde schijf zonder tussen komst van dvd de zaak weer kunt herstellen als dat nodig is. Ook MOET je als je bij de laptop geen windows dvd hebt gekregen de recovery partitie ,meestal via een speciaal programma zelf op dvd set branden dat is de backup van de backup heel belangrijk dat je die maakt!!!!! Niet alleen windows wordt daarmee veiliggesteld maar stel dat je op deze pc ook een office licentie hebt ? of brand programma als nero o.id dan worden deze ook bewaard Alles wordt op deze dvd gebrand windows inclusief alle programma met serienummer ed dus wee je gebeente ;) als je die partitie verwijderd voordat je die dvd set gebrand hebt en eigenlijk moet je deze helemaal niet verwijderen super handig als je windows eens onderuit ligt

Een GB is 10^9 en een GiB is 2^30. 750GB is dus niet hetzelfde als 750GiB. 750GB is ongeveer 698GiB. Er gaat ook nog wat van af vanwege het bestandssysteem (bijvoorbeeld ntfs).

Je hebt altijd wat verlies voor systeem data. Daarnaast kan de fabrikant van je laptop/pc nog een gedeelte gebruiken voor recovery-doeleinden. Daarnaast is het zo dat de juiste notatie van de schijfruimte niet altijd goed weergeven wordt. 1mb = 1024kb 1gb =1024mb Het probleem is echter, dat Windows niet volgens de 1024-schaal werkt, maar volgens de 1000-schaal. Elke Gigabyte zal dus ~24MB minder lijken. Als jij 750gb hebt zal windows (750*24/1000) 18GB minder zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100