In XP was er een optie als je de PC niet goed afsloot, dat er automatisch een schijfcontrole kwam na het opstarten van XP. Hoe moet dit in Vista?

Mijn broertje sluit soms zijn PC zomaar af. Gevolg: schijffouten. Bij XP kon je instellen dat de PC automatisch een schijfcontrole deed bij het opstarten als de PC niet goed was afgesloten (en dus de fouten repareerde). Welke optie moet je aanvinken in Vista om dit ook te laten doen door Windows? Dus onjuist afsluiten van Vista, dan bij volgende herstart AUTOMATISCH een schijfcontrole ?

Toegevoegd na 23 minuten:
Het is zelfs zo dat de PC in een oneindige loop blijft draaien tijdens opstarten omdat er zoveel keren onjuist is afgesloten. Het zou fijn zijn als de PC automatisch schijfcontrole uitvoerde zodra mijn broertje weeral eens fout heeft afgesloten. Het beste is natuurlijk mijn broertje kletsen geven op zijn gat maar die luistert niet (altijd). LOL :)

Toegevoegd na 37 minuten:
Zou iemand onderstaande TIP eens willen uittesten in VISTA:
Want dan heb ik de oplossing op mijn eigen vraag gevonden ! (zie website hieronder) Dus trek bijvoorbeeld gewoon de stroomkabel uit, en zie of Vista bij de volgende start automatisch schijfcontrole start. Pas dus eerst register aan, mocht er iets foutlopen zet je nadien gewoon de waarde terug:

http://www.tipsentrucs.nl/web/Tip-detail-pagina/Sneller-herstel.htm

Toegevoegd na 38 minuten:
http://www.tipsentrucs.nl/web/Tip-detail-pagina/Sneller-herstel.htm

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een éénmalige reparatie: Boot van je Vista CD en ga naar de repairconsole en naar de commandprompt. Tik in: CHKDSK C: /X/B Check disk geforceerd laten uitvoeren at boot time gaat volgens mij niet bij Vista, zoals dat bij XP ging. Op naar Windows 7!

Ik heb het antwoord ook nog niet gevonden, maar ik denk haast dat het niet kan zoals het in XP kon. Het is echter wel mogelijk om dit via een automatische taak te laten door. Dit kan bijv. dagelijks wekelijks of 1-malig, dit is overigens wel vanuit Windows en niet in het oude "Dos" zoals XP dat heeft. Dit geldt zowel voor Vista als Windows 7

Bij mij viel vanavond toevallig mijn laptop uit. Lege accu. Bij opstarten kon ik kiezen voor gewoon opstarten of met schijfcontrole. Heb zelf vista en niks voor ingesteld. Dus waarschijnlijk staat het in je standaard instellingen.

Wanneer je op onderstaande link klikt krijg je een uitgebreide uitleg over het oplossen van dit probleem. En nog veel meer handige wetenswaardigheden... Het is wat omslagtiger dan met XP. Maar het is weldegelijk mogelijk...

Bronnen:
http://www.windowscorner.com/vista/backupe...

Ik neem aan dat je broertje de PC afsluit door op de Aan/Uit-knop op de kast te drukken. Je kunt binnen Vista (XP ook trouwens) configureren wat de functie van die knop is. Standaard is dat het afsluiten van de PC. Wanneer dat bij jou niet het geval is, kun je in het configuratiescherm onder 'Power options (sorry engelse Windows) aangeven wat de PC moet doen wanneer de 'Power button' ingedrukt wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100