Hoe kan je op latere leeftijd 'vergrote risico' op huidkanker verkleinen, als je op jonge leeftijd zonneverbranding hebt gehad?

Toen ik een kind was (tussen de 7 en 12 jaar) heb ik tijdens vakanties een aantal keren zonneverbranding meegemaakt. Dit gebeurde meestal op mijn rug en schouder. De kans dat je hierdoor op latere leeftijd huidkanker kan krijgen, is groter dan normaal volgens het KWF.

Er zijn preventieve middelen om zonneverbranding tegen te gaan, waardoor je in principe een minimale vergroting van risico op huidkanker krijgt: met zonnecreme, lyopeen uit tomaten e.d.


Nu is mijn vraag:

hoe kan je het risico op huidkanker op latere leeftijd alsnog verkleinen als je op jonge leeftijd zonneverbranding hebt gehad? Aub geen standaard antwoorden zoals: veel fruit en groente eten etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De verhoogde kans kan je niet meer verlagen. De zonverbranding geeft schade aan het DNA in je huidcellen. Veel van deze beschadigingen worden weer gecorrigeerd, maar een klein deel blijft bestaan. De schade aan het DNA kan het begin zijn van verdere beschadigingen die uiteindelijk (jaren later) tot kanker leiden. Die schade is al aangericht en is niet meer terug te draaien. Daarmee is de verhoogde kans op huidkanker dus niet meer te verlagen. Het beste dat je kan bereiken is dat de kans niet nog verder verhoogd. Dat bereik je door goed te smeren met hoge factor zonnebrandcrème, of de zon geheel te vermijden natuurlijk; al kan ik dat laatste niet aanraden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100