Hoe komt het dat bepaalde delen van je lichaam veel sneller bruin worden dan andere delen terwijl ze evenveel zon krijgen?

Mijn armen, bovenbenen en buik worden b.v. veel sneller bruin dan mijn onderbenen, maar zelfs daar zit verschil in: mijn kuiten bruinen weer veel sneller dan mijn scheenbenen of zijkant onderbenen en de binnen- en voorkant van mijn bovenbenen bruinen weer sneller dan de buitenkant van mijn bovenbenen. Het is oha niet zo dat de lichaamsdelen die sneller en beter bruinen langer/vaker aan de zon zijn blootgesteld, mijn onderbenen zijn vaker aan het zonlicht blootgesteld dan mijn bovenbenen bv als ik een short of rok draag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heeft allemaal te maken met de hoeveelheid melanocyten (pigmentkorrels) in jouw huid. Niet overal in het lichaam zijn evenveel van deze melanocyten. Onder andere aan de binnenkant van de armen en op je handpalmen heb je bijvoorbeeld veel minder van deze cellen dan op je gezicht of de bovenzijde van je handen. Hierdoor komt het dat je handpalmen vaak minder bruin zijn dan de bovenkant van je handen. In jouw geval dus minder in de onderbenen. Wanneer deze pigmentkorrels gemaakt zijn, worden ze naar andere cellen in de bovenste laag van de huid getransporteerd. De pigmentkorrels verzamelen zich aan die kant van de cel, waar de zon op schijnt. En dat is bij het ene lichaamsdeel wat meer/sneller dan bij de andere delen, in jouw geval dus de onderbenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100