Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Solitaire Patience kaartspel

Voor de meeste kaartspellen heb je meerdere spelers nodig. Solitaire, dat ook wel Patience wordt genoemd, is een van de meest populaire kaartspellen om alleen te spelen. Speel je mee en leg jij al je kaarten weg?

Bij Patience Solitaire is het einddoel om vier stapels van elke symbool van de kaarten te maken. De kaarten moeten in de volgorde Aas naar Heer worden geplaatst (A-2-3-4-5-6-7-8-9-10-B-D-H). 

Je doet dit door de kaarten van de kolommen en stapels te verplaatsen volgens bepaalde regels:

  1. Je mag een kaart bovenop een open kaart leggen als de kaart die je weg wilt leggen een andere kleur heeft en aansluit bij de volgorde. Bijvoorbeeld: als er een schoppen 7 bovenop ligt (open kaart van een kolom) mag je een rode kaart met nummer zes (de harten 6 of ruiten 6) bovenop. Vervolgens mag je weer een zwarte 5 op deze 6 leggen. Zo ga je door. 
  2. Je mag kaarten per stuk van kolom naar kolom verplaatsen, maar ook hele groepen tegelijk
  3. Als er een omgekeerde kaart in één van de kolommen onderop komt, dan wordt deze opengedraaid en kun je daarop aanleggen. 
  4. Als een kolom leeg is, mag je er een heer opleggen om een nieuwe kolom te beginnen (of een groepje kaarten met bovenaan een heer). 

Ligt er een Aas open, dan kun je die naar een van de vier aflegstapels verplaatsen. Vervolgens kan hier de twee bovenop, dan de drie en zo door naar de boer, dame en uiteindelijk de heer. 

Van de ongebruikte kaarten stapel (stock) kun je kaarten af halen om de stapels mee op te bouwen. Kun je hier niets mee dan klik je op de omgekeerde kaart ernaast. Afhankelijk van de instelling die je hebt gekozen worden steeds drie kaarten of een kaart per keer omgekeerd. Dat laatste maakt Patience Solitaire een stuk makkelijker om uit te spelen en te winnen.