Draai voor klassieke weergave

Freecell spelregels

In het Freecell spel speel je met 52 kaarten die worden geschud en verdeeld in acht stapels. Linksbovenaan zijn vakken vrij waarop een kaart kan worden neergelegd (Dit zijn de zogenaamde vrije cellen waar de engelse naam Free Cell vandaan komt).

Rechtboven zijn vier vlakken waarop meerdere kaarten kunnen worden gestapeld. Hier mogen kaarten op de stapels gelegd worden als ze vrijkomen, in de volgorde Aas, 2 tot en met Koning.

Kaarten op de reguliere stapels kunnen worden verplaatst door ze onder een kaart te leggen die net hoger van waarde is en van de andere kleur (dus rood op zwart of zwart op rood). Je kunt ook stapeltjes kaarten verplaatsen als ze voldoen aan dit principe van aflopende waarde en tegenovergestelde kleur, maar de hoeveelheid kaarten die verschoven mag worden hangt af van het aantal vrije freecells linksboven.

Freecell winnen

Het is dus slim om zo min mogelijk kaarten op je freecells te hebben, om zoveel mogelijk speelruimte over te houden. Het spel is gewonnen als alle kaarten op de rechter stapels zijn gelegd, met dus de vier koningen bovenaan.