Ga naar de inhoud

Zo oud wordt jouw hond (per ras)

Update:
Honden

Als hondenliefhebber vraag je je misschien wel eens af hoe lang je trouwe viervoeter bij je zal zijn. De levensverwachting van een hond varieert sterk afhankelijk van het ras. Sommige hondenrassen hebben een langere levensduur dan andere. Hier vind je een overzicht van de gemiddelde levensverwachtingen per hondenras.

Hoe oud is jouw hond in mensen jaren?

Vaak wordt de leeftijd van een hond in mensen jaren uitgerekend door de leeftijd van de hond te vermenigvuldigen met 7. Echter, volgens de Amerikaanse Kennel Club blijkt dit een mythe te zijn. De echte leeftijd van een hond bereken je als volgt:

  • Als jouw hond 1 jaar is, komt dit overeen met ongeveer 15 mensenjaren.
  • Het 2e hondenjaar staat gelijk aan ongeveer 9 mensenjaren.
    Als je hond 2 is, is zij dus in mensenjaren ongeveer 24.
  • Daarna telt elk hondenjaar voor (gemiddeld) ongeveer 5 mensenjaren.

Dus, wanneer je wilt weten hoe oud jouw hond in mensenjaren is, kun je deze formule gebruiken. 

Rekenvoorbeeld:

Als jouw hond 10 jaar oud is, zou je dit als volgt berekenen:

De eerste 2 hondenjaren zijn 15 + 9 = 24 mensenjaren.

De volgende 8 hondenjaren zijn 8 x 5 = 40 mensenjaren.

Samengevat is een 10-jarige hond dus ongeveer 64 jaar in mensen jaren.

Wanneer is je hond oud?

We noemen kleine honden vaak ‘senior’ als ze 7 of 8 zijn, maar dan zijn ze nog wel heel fit. Grote rassen hebben een kortere levensverwachting dan kleine honden. Daarom kunnen honden van grote rassen vaak als opa bestempeld worden als ze 6 zijn. Wanneer een hond een oude hond is, hangt met name af van de grootte van de hond.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts gemiddelde levensverwachtingen zijn. De daadwerkelijke levensduur van je hond varieert op basis van verschillende factoren zoals genetica, voeding, gezondheidszorg en levensstijl. 

Een van de redenen voor de toegenomen levensduur van honden is de verbeterde kwaliteit van (honden)voer. Er zijn nu veel merken die gezonde en uitgebalanceerde voeding aanbieden, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Door een goede verzorging en voeding kunnen wij langer met hen doorbrengen.

Kleine Hondenrassen (tot 10 kg)

Kleine hondenrassen zijn vaak levendig, energiek en kunnen een langere levensduur hebben in vergelijking met de grotere rassen. Hieronder vind je een overzicht van de leeftijd van verschillende kleine hondenrassen:

1. Chihuahua

De Chihuahua is een kleine, pittige hond met een levensverwachting van doorgaans 12 jaar. Met de juiste voeding en verzorging kunnen ze echter ook wel 15 jaar oud worden. Bij deze kleine honden weegt een vrouwtje meestal slechts 1,8 kg en heeft een lengte van ongeveer 15 cm, terwijl het mannetje niet meer dan 2,7 kg weegt en niet groter is dan 20 cm.

2. Yorkshire Terriër

Dit ras heeft een levensverwachting van meestal 14 jaar, maar kan ook 16 jaar oud worden als er op de juiste manier voor ze wordt gezorgd en ze de juiste voeding krijgen. Reuen worden meestal 6 kg en 20 cm hoog, terwijl teefjes 3 kg wegen en 18 cm hoog zijn.

3. Maltezer

De Maltezer is van oorsprong afkomstig uit kustplaatsen rond de Middellandse zee, waar hij op muizen en ratten jaagde. Later werden de Maltezers populair als gezelschapshondjes. Het zijn actieve, vrolijke hondjes die graag bij hun baas zijn. De Maltezer wordt gemiddeld 12 jaar oud.

4. Teckel (Dachshund)

De gemiddelde levensverwachting van een teckel ligt tussen de 12 en 15 jaar. Een bovengrens is 18 jaar. Met een levensverwachting van 12 – 16 jaar behoort de Teckel tot de bovengemiddelde levensduur in vergelijking met andere hondenrassen. Gezonde en tevreden vrouwtjes van dit ras moeten 4,5 kg wegen en 15 cm hoog zijn, mannetjes wegen 12 kg en meten 20 cm schofthoogte.

5. Dwerg Schnauzer.

Dit ras heeft een baard en dikke wenkbrauwen. Dwerg Schnauzers worden mooi oud. Ze vertonen pas heel laat in hun leven tekenen van ouderdom. De gemiddelde levensverwachting is 12 tot 14 jaar. Reuen en teefjes zijn ongeveer 30 cm hoog en wegen tussen de 5 en 10 kg.

6. Shih Tzu

Dit is een charmante en aanhankelijke hond met een lange, zijdeachtige vacht. Ze staan bekend om hun kalme en vriendelijke aard en zijn zeer geschikt als gezelschapshondjes. Shih Tzu’s hebben over het algemeen een levensverwachting van 10-16 jaar. Ze wegen meestal tussen de 4-7 kg en hebben een schofthoogte van 20-28 cm.

7. Cavalier King Charles Spaniël

Dit hondenras is elegant en vriendelijk met een zachte en liefdevolle aard. Ze zijn zeer sociaal en houden van gezelschap en aandacht. Cavaliers hebben over het algemeen een levensverwachting van 9-14 jaar. Ze wegen meestal tussen de 5-8 kg en hebben een schofthoogte van 30-33 cm.

8. De Pomeriaan

Ook wel bekend als de Dwergkeeshond, is een levendig en nieuwsgierig hondenras met een dikke, pluizige vacht. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een groot hart en een zelfverzekerd karakter. Pomerianen hebben over het algemeen een levensverwachting van 12-16 jaar. Ze wegen meestal tussen de 1,5-3 kg en hebben een schofthoogte van 18-23 cm.

Middelgrote Hondenrassen (10-25 kg)

Middelgrote hondenrassen zijn vaak goed gebalanceerd, actief en hebben een gemiddelde levensverwachting. Deze honden zijn over het algemeen zeer veelzijdig en kunnen zowel binnen als buiten goed gedijen.

1. Beagle

De Beagle is een middelgrote hond met een vriendelijk en nieuwsgierig karakter, bekend om zijn scherpe neus. Beagles hebben meestal een levensverwachting van 10 jaar. Met de juiste voeding en verzorging kunnen ze echter ook langer leven. Een Beagle reu weegt doorgaans rond de 10-11 kg en heeft een schofthoogte van ongeveer 33-41 cm, terwijl een teefje meestal tussen de 9-10 kg weegt en een schofthoogte heeft van 33-41 cm.

2. Franse Bulldog

Dit is een middelgrote hond met een gedrongen lichaamsbouw en een rustig en vriendelijk karakter. Franse Bulldogs hebben over het algemeen een levensverwachting van 10-12 jaar. De reuen wegen meestal tussen de 9-14 kg en hebben een schofthoogte van 30-35 cm, terwijl de teefjes tussen de 8-13 kg wegen en een schofthoogte hebben van 28-33 cm.

3. Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een middelgrote hond met een vrolijk en enthousiast karakter, bekend om zijn lange, zijdeachtige oren. Cocker Spaniëls hebben meestal een levensverwachting van 12-15 jaar. Een reu weegt doorgaans tussen de 13-16 kg en heeft een schofthoogte van 39-41 cm, terwijl een teefje tussen de 12-15 kg weegt en een schofthoogte heeft van 38-39 cm.

4. Border Collie

Dit is een middelgrote hond met een hoge intelligentie en een energiek en werkzaam karakter. Border Collies hebben over het algemeen een levensverwachting van 12-15 jaar. Een reu weegt meestal tussen de 14-20 kg en heeft een schofthoogte van 48-56 cm, terwijl een teefje tussen de 12-19 kg weegt en een schofthoogte heeft van 46-53 cm.

5. Boxer

De Boxer is een middelgrote hond met een atletisch en krachtig lichaam, bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Boxers hebben over het algemeen een levensverwachting van 10-12 jaar. De reuen wegen meestal tussen de 27-32 kg en hebben een schofthoogte van 57-63 cm, terwijl de teefjes tussen de 25-29 kg wegen en een schofthoogte hebben van 53-59 cm.

6. Labradoodle

Dit is een populaire kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Ze staan bekend om hun vriendelijke en intelligente karakter, evenals hun hypoallergene vacht, die zeer geschikt is voor mensen met allergieën. De Labradoodle heeft een levensverwachting van gemiddeld 12 tot 15 jaar. Ze wegen meestal tussen de 15 en 25 kg en hebben een schofthoogte van ongeveer 45 tot 60 cm.

Grote Hondenrassen (25-45 kg)

Grote hondenrassen zijn indrukwekkend en geliefd vanwege hun kracht en loyaliteit. Ze hebben over het algemeen een levensverwachting van 7 tot 12 jaar. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire grote hondenrassen, inclusief hun gemiddelde gewicht, schofthoogte en levensverwachting.

1. Golden Retriever

Dit is een grote hond met een vriendelijk en geduldig karakter, bekend om zijn gouden vacht en liefdevolle aard. Golden Retrievers hebben over het algemeen een levensverwachting van 10-12 jaar. Een reu weegt meestal tussen de 30-34 kg en heeft een schofthoogte van 56-61 cm, terwijl een teefje tussen de 27-32 kg weegt en een schofthoogte heeft van 51-56 cm.

2. Duitse Herder

De Duitse Herder is een grote hond met een krachtig en intelligent karakter, bekend om zijn trouw en beschermende instinct. Duitse Herders hebben over het algemeen een levensverwachting van 9-13 jaar. Een reu weegt doorgaans tussen de 30-40 kg en heeft een schofthoogte van 60-65 cm, terwijl een teefje tussen de 22-32 kg weegt en een schofthoogte heeft van 55-60 cm.

3. Rottweiler

Dit is een grote hond met een krachtig en zelfverzekerd karakter, bekend om zijn beschermende en loyale aard. Rottweilers hebben meestal een levensverwachting van 8-10 jaar. Een reu weegt meestal tussen de 50-60 kg en heeft een schofthoogte van 61-69 cm, terwijl een teefje tussen de 35-48 kg weegt en een schofthoogte heeft van 56-63 cm.

4. Dobermann

De Dobermann is een elegante en krachtige hond met een alert en zelfverzekerd karakter. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaren en staan bekend om hun moed en waakzaamheid. Dobermanns hebben over het algemeen een levensverwachting van 10-13 jaar. Een reu weegt meestal tussen de 40-45 kg en heeft een schofthoogte van 68-72 cm, terwijl een teefje tussen de 32-35 kg weegt en een schofthoogte heeft van 63-68 cm.

Zeer grote hondenrassen (45+ kg)

Zeer grote hondenrassen zijn indrukwekkend in omvang en hebben vaak een imposante uitstraling. Deze honden zijn over het algemeen krachtig, loyaal en hebben specifieke zorgbehoeften vanwege hun grote omvang. De levensverwachting van deze reuzenhonden varieert, maar over het algemeen hebben ze een kortere levensduur dan kleinere rassen.

1. Deense Dog

Dit is een zeer grote hond met een vriendelijk en zachtaardig karakter, bekend om zijn reusachtige gestalte en rustige aard. Deense Doggen hebben meestal een levensverwachting van 7-10 jaar. Een reu weegt meestal tussen de 54-90 kg en heeft een schofthoogte van 76-86 cm, terwijl een teefje tussen de 45-59 kg weegt en een schofthoogte heeft van 71-81 cm.

2. Newfoundlander

De Newfoundlander is een zeer grote hond met een liefdevol en beschermend karakter, bekend om zijn waterbestendige vacht en zwemvermogen. Newfoundlanders hebben over het algemeen een levensverwachting van 8-10 jaar. Een reu weegt doorgaans tussen de 60-70 kg en heeft een schofthoogte van 69-74 cm, terwijl een teefje tussen de 45-55 kg weegt en een schofthoogte heeft van 63-69 cm.

3. Ierse Wolfshond

Dit is een zeer grote hond met een rustig en vriendelijk karakter, bekend om zijn indrukwekkende grootte en historische rol als jachthond. Ierse Wolfshonden hebben over het algemeen een levensverwachting van 6-8 jaar. Een reu weegt doorgaans tussen de 54-71 kg en heeft een schofthoogte van 79-86 cm, terwijl een teefje tussen de 40-55 kg weegt en een schofthoogte heeft van 71-82 cm.

4. Mastiff

De Mastiff is een zeer groot hondenras, bekend om zijn massieve lichaamsbouw en beschermende instincten. Mastiffs hebben meestal een levensverwachting van 6-10 jaar. Een reu kan variëren in gewicht van 68-91 kg of zelfs meer, met een schofthoogte van 70-91 cm. Teefjes wegen over het algemeen tussen de 54-77 kg en hebben een schofthoogte van 61-81 cm.

5. Sint-Bernard

De Sint-Bernhard is een zeer groot en sterk hondenras met een vriendelijk en geduldig karakter, bekend om zijn vermogen om mensen in nood te redden in de bergen. Sint-Bernards hebben over het algemeen een levensverwachting van 8-10 jaar. Een reu weegt doorgaans tussen de 64-120 kg en heeft een schofthoogte van 70-90 cm, terwijl een teefje tussen de 54-91 kg weegt en een schofthoogte heeft van 65-80 cm.

Er zijn natuurlijk nog veel meer hondenrassen. Wij hebben een selectie gemaakt van de meest voorkomende rassen.

Belangrijk is de best mogelijke zorg te geven

Of je nu een kleine schootvriend of een imposante reus hebt, elke hond heeft zijn unieke charme en specifieke zorgbehoeften. Het begrijpen van de levensverwachting en de kenmerken van je hondenras kan je helpen om de best mogelijke zorg en liefde aan je harige vriend te geven. Onthoud altijd dat liefde, goede (op)voeding, regelmatige lichaamsbeweging en veterinaire zorg essentieel zijn voor het welzijn van je trouwe metgezel, ongeacht hun grootte of ras. Laten we samen genieten van de onvoorwaardelijke liefde en vreugde die deze prachtige dieren ons brengen. Want zoals het gezegde luidt: “Het leven is beter met een hond aan je zijde.”

Meer over: