Ga naar de inhoud

Zeewier rukt op, het zit nu ook in je make-up

Update:
Zeewier in make-up

Zeewier wordt beschouwd als een product met onbegrensde mogelijkheden en trekt daarom de aandacht van veel wetenschappers, ondernemers en milieubeschermers wereldwijd. Wist je dat deze waterplanten ook in make-up zit? lees verder.

Kelp wijst de weg naar een gezondere wereld

Zeewier, in Nederland ook wel kelp genaamd, is de verzamelnaam van groepen algen die in brak water of in de zee groeien. Het zijn van die glazige lichtdoorzichtige bladeren, die als je ze uit het water haalt slap en snotterig aanvoelen. Je komt ze vaak tegen op het strand of langs het wad. Daar spoelen ze regelmatig aan. Tegenwoordig worden ze ook gekweekt. Het lijkt een veelbelovend ingrediënt met talloze toepassingen en voordelen voor de toekomst.

Van duurzaam voedsel tot innovatieve oplossingen voor klimaatverandering en zelfs in de schoonheidsindustrie, waterplanten lijkt nu ook de weg te wijzen naar een schonere en gezondere wereld van schoonheidsproducten.

De snel groeiende waterplant wordt steeds vaker gebruikt

Zeewier wordt steeds vaker gebruikt in producten en in toenemende mate in de make-up industrie. Dit natuurlijke ingrediënt biedt verschillende voordelen voor de huid en kan worden gevonden in verschillende cosmetische producten. 

Kelp wordt in make-up gebruikt voor:

  • Goede hydratatie: Zeewier staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen. Het wordt vaak toegevoegd aan foundations, primers en ‘moisturizers’ om de huid gehydrateerd te houden en droogheid te verminderen.
  • Antioxidanten: Zeewier bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en huidveroudering. Deze eigenschappen maken zeewier geschikt voor gebruik in anti-aging (ouderdom) make-up producten.
  • Mineralen en voedingsstoffen: Zeewier is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, evenals vitamines. Deze stoffen voeden de huid en dragen bij aan een gezonde uitstraling, wanneer ze in make-up producten zijn verwerkt.
  • Kleurpigmentatie: Sommige zeewiersoorten bevatten natuurlijke kleurpigmenten die gebruikt worden om kleuren in cosmetische producten te creëren, zoals oogschaduw en lippenstift.
  • Textuurverbetering: Zeewierextracten verbeteren de textuur van make-up producten, waardoor ze gladder en gemakkelijker aan te brengen zijn op de huid.

Alternatief voor synthetische ingrediënten

Het gebruik van zeewier in make-up kan een milieuvriendelijk alternatief zijn voor synthetische ingrediënten, omdat zeewier een hernieuwbare en duurzame bron is. Het is echter belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst van cosmetische producten te controleren om te zien of zeewier daadwerkelijk is opgenomen en om eventuele allergische reacties te voorkomen.

Teveel zeewier eten kan schildklierproblemen veroorzaken

Het is belangrijk om zeewier met mate te consumeren, omdat overmatige inname van jodium uit zeewier nadelige effecten op de schildklier geeft. Raadpleeg altijd een voedingsdeskundige voordat je grote hoeveelheden zeewier aan je dieet toevoegt, vooral als je al schildklierproblemen hebt.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Hier een lijstje van voedingsmiddelen waar zeewier in is verwerkt:

  • Sushi: Kelp wordt gebruikt om sushirollen in te wikkelen, zoals nori-vellen.
  • Miso-soep: Bepaalde wiersoorten zijn aan miso-soep toegevoegd voor extra smaak en voedingsstoffen.
  • Seaweed snacks: Gedroogd en gekruid om heerlijke knapperige snacks te maken.
  • Zeewiersalades: Vaak gebruikt in Aziatische salades, zoals wakame-salade.
  • Zeewierchips: Vergelijkbaar met aardappelchips.
  • Instant noedels: Sommige instant noedels bevatten zeewier als smaakmaker of garnering.
  • Sauzen en dressings: Zeewier wordt verwerkt in sauzen en dressings om umamismaak toe te voegen.
  • Veggie burgers: Zeewier wordt gebruikt als ingrediënt in vegetarische en veganistische burgers.
  • Brood en crackers: Zeewier wordt aan deeg toegevoegd om brood en crackers te verrijken met voedingsstoffen en smaak.
  • Smoothies: Zeewierpoeder wordt gemengd in smoothies voor een extra dosis gezonde mineralen.

Dit zijn 10 voorbeelden van voedingsmiddelen waarin de wieren worden verwerkt, maar het gebruik ervan breidt zich voortdurend uit. We gaan met zeewier nog een heleboel avonturen beleven, hou dit makkelijk te kweken groene goedje goed in de gaten.

TIP: Vind je de smaak van deze groene wieren in je eten of make-up niet smaakvol, gebruik dan een alternatief in de vorm van een voedingssupplement met zeewier.

Meer over: