Ga naar de inhoud

Waarom is witte chocolade geen echte chocolade?


Wat is jouw favoriete chocoladesmaak? Melk, puur of wit? Misschien heb jij wel eens gehoord dat witte chocolade geen ‘echte’ chocolade is, maar waarom eigenlijk niet? We leggen het uit. Echte chocolade of niet, lekker is het wel!

Witte chocolade geen echte chocolade

Hoewel we het chocolade noemen, is witte chocolade officieel geen echte chocolade. Een gebruiker van Goeievraag wilde weten hoe dat precies zit, en wij delen hier graag het verlossende antwoord!

Witte chocolade is geen ‘echte’ chocolade omdat het geen vaste cacaobestanddelen bevat, iets wat donkere chocolade wel heeft. Een cacaoboon bestaat uit vaste bestanddelen en uit vet (cacaoboter). Tijdens het productieproces van chocolade worden deze bestanddelen van elkaar gescheiden en op verschillende momenten weer toegevoegd. Bij melk- en pure chocolade worden beide weer toegevoegd, maar bij witte chocolade wordt enkel de cacaoboter weer toegevoegd, en niet de cacaopoeder. De cacaopoeder is wat melk- en pure chocolade hun bruine kleur geeft. Omdat dit ontbreekt in een witte reep , is deze – zoals de naam al zegt – wit!

Is deze chocolade dan ongezond?

Het nadeel hiervan is wel dat witte chocolade hierdoor heel veel stoffen mist die pure chocolade nu juist zo gezond maken. Denk hierbij aan antioxidanten, thiamine, riboflavine, theobromine en fenylethylamine. Die stoffen hebben een positief effect op het hart en de bloedvaten. En aangezien bij een witte reep het suikerpercentage vaak ook het hoogst is, maakt dit de chocolade de meest ongezonde vorm van chocolade om voor te kiezen. Je kunt beter voor pure chocolade gaan, met minstens 70 procent cacao. Ook daar zit vet en suiker in en komt het niet voor in de schijf van 5 van gezonde voeding. 

Meer over: