Ga naar de inhoud

Winterbloesem: deze struiken en bomen bloeien in de winter

Update:
Winterbloeiers bloesem

Veel mensen verwachten dat bloesem alleen in de lente te zien is, zoals de bekende Japanse sierkers. Maar er zijn ook bomen die juist bloesem dragen in de wintermaanden. Wil je ook kleur geven aan je tuin tijdens de koudste maanden, lees dan verder.

Winterbloeiende bomen zijn de blikvangers in de tuin

Het unieke van bloesembomen is dat ze op hun mooist zijn wanneer de rest van de bomen er kaal bij staan. Winterbloeiende bomen en struiken zijn vaak echte blikvangers in de tuin.

Wat deze winterbloeiers zo bijzonder maakt, is hun vermogen om de koude temperaturen van de winter te trotseren. Ze stoppen met bloeien als het echt hard vriest, maar zodra de temperatuur weer iets aangenamer wordt, gaan ze vrolijk verder. Deze winterbloeiende bloesembomen maken gebruik van de wind voor hun bestuiving, wat uitstekend werkt omdat de bloesems niet gehinderd worden door bladeren.

Hier is een overzicht van enkele prachtige winterbloeiende bomen en struiken die een tuin in de wintermaanden tot leven brengen:

Bomen met bloesem in de winter

Winterjasmijn: Deze struik bloeit van december tot maart met heldergele bloemen. Het is een populaire winterbloeiende plant die vaak wordt gebruikt om tuinen op te fleuren (Zie foto links).

Sierkers: Deze struik bloeit in de late winter en vroege lente, meestal van december tot maart, met geurige roze tot roodachtige bloemen.

Camellia: Camellia’s zijn winterbloeiende struiken of kleine bomen. Ze produceren bloemen in verschillende kleuren, waaronder wit, roze en rood, van november tot maart, afhankelijk van de variëteit.

Chinese kornoelje: Deze kleine boom bloeit in de vroege lente en produceert gele bloemen die vaak al in februari verschijnen.

Winterbloeiende kersenbomen: Sommige variëteiten van kersenbomen bloeien in de late winter of vroege lente, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Ze produceren mooie, roze of witte bloesems.

Perzisch ijzerhout – De Perzische ijzerhout heeft kleine donkerrode bloemen met een vleugje roze. Deze boom bloeit van februari tot maart. (Zie foto bovenaan het artikel).

Winterbloeiende heesters

Kerstroos: Kerstrozen zijn winterharde vaste planten die vaak bloeien in de late winter of vroege lente. Ze hebben aantrekkelijke bloemen in diverse kleuren, waaronder wit, roze, paars en groen.

Winterzoet: Winterzoet staat bekend om zijn sterk geurende, wasachtige bloemen die verschijnen van december tot maart. De bloemen zijn meestal geel of lichtgroen van kleur.

Sneeuwbal: Dit is een rijkbloeiende en geurende struik, variërend van lichtroze tot wit. Kan bloeien van oktober/november tot maart. Er zijn 200 soorten van met de Latijnse naam Viburnum. Sommigen veranderen van roze naar wit en bloeien van oktober/november tot maart. De sneeuwbal bloeit vaak 2 keer. Het is zeg maar de sierheester der sierheesters.

Toverhazelaar: De toverhazelaar heeft bruinrode bloemen en bloeit van januari tot maart (zie foto rechts). Er zijn meerdere soorten. De hamamelis mollis is de wilde soort. De Hamamelis intermedia ‘Arnolds Promise’ is de variant met de lichtgele bloemen. Deze bloeit van februari tot maart.

Hazelaar

4 tips voor een winterwonderland aan huis

Om optimaal te genieten van deze prachtige winterbloeiende bomen en struiken in je tuin, zijn hier 4 tips voor de echte tuinliefhebber.

  1. Zorg voor een goede standplaats: Kies de juiste locatie in je tuin, bij voorkeur met wat bescherming tegen harde wind, om de bloesems te beschermen.
  2. Snoei met zorg: Snoei deze winterbloeiende planten na de bloei om hun vorm te behouden en de groei te stimuleren.
  3. Mulch en bescherm: Mulch de wortels om de grondtemperatuur te reguleren en bescherm de planten tegen strenge vorst met tuinvlies.
  4. Geniet van de geur: Veel van deze winterbloeiers verspreiden een heerlijke geur. Plant ze in de buurt van je huis of terras, zodat je ook in de winter geniet van hun geur.

Hoe verzorg je bomen en struiken met bloesem in de winter?

Hoewel de winterbloeiers goed bestand zijn tegen koude is het wel verstandig ze te beschermen tijdens de vorst. Bedek de boom bij tempersturen onder 0 graden met een lichte doek of speciaal vorstbeschermingsmateriaal. Zorg voor een goede luchtcirculatie. Snoei de boom in de herfst of vroege winter om overtollige takken te verwijderen en de luchtcirculatie te verbeteren.

Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels van de boom te nat worden. Bemest de boom in de herfst met een uitgebalanceerde meststof om ervoor te zorgen dat deze voldoende voedingsstoffen heeft om sterke bloesems te produceren.

Ga lekker tuinieren in de winter en voeg (zolang het nog niet vriest) laatbloeiers toe. Zo breng je kleur in de koudste maanden van het jaar. Je tuin verandert in een waar winterwonderland!

Meer over: