Ga naar de inhoud

Willeke Alberti maakt comeback op verschillende vlakken

Update:
Willeke Alberti

Het is duidelijk dat Willeke Alberti een moeilijke tijd achter de rug heeft en daar ongetwijfeld nog dagelijks last van heeft. Afgelopen oktober moest ze afscheid nemen van haar dochter Daniëlle van ’t Schip, die slecht 53 jaar mocht worden. Toch heeft Willeke de kracht gevonden om verder te gaan. Ze maakt nu haar comeback op meerdere vlakken. Ze gaat weer optreden en ze heeft een boek uitgebracht.

Daniëlle gaf haar moeder op haar sterfbed het volgende mee: “Mama, blijf optreden! Jij moet het licht verspreiden, mam. Vooral in de zorg.” En deze wens vervult Willeke nu.

Terugkeer naar het grote podium na lange tijd

22 juni treedt Willeke Alberti op tijdens Roze Zaterdag op de Grote Markt in Groningen. Willeke, 79 jaar oud, is al meer dan 60 jaar actief als zangeres. Ze brak door in de jaren 50 onder begeleiding van haar vader Willy en behaalde haar eerste solo-hit in de vroege jaren zestig met ‘Spiegelbeeld’. Het optreden in Groningen markeert haar terugkeer naar het grote podium na lange tijd.

Willeke trad voor het laatst op voor een groot publiek tijdens de Uitmarkt in Amsterdam in de zomer van 2022. Haar laatste grote solotheatertournee sloot ze af in het Concertgebouw in Amsterdam. Sindsdien richt ze zich voornamelijk op optredens in verzorgings- en verpleeghuizen.

Bekijk een van haar laatste grote optredens tijdens de Uitmarkt in 2022. De tekst gaat onder de video verder >>

Markering van Roze Zaterdag

Alberti staat bekend als een voorvechter van de lhbti+-gemeenschap en is een icoon binnen de homo-gemeenschap. Naast Alberti is ook Sophie Straat bevestigd voor een queerevenement in Groningen. Het evenement vindt plaats op 22 juni en markeert Roze Zaterdag, een jaarlijkse viering van de vrijheid en emancipatie van de lhbti+-gemeenschap.

Het evenement heeft al eerder plaatsgevonden in Groningen in 2011 en 1985. De Grote Markt dient als centraal punt met een groot podium voor het Stadhuis. Naar verwachting komen er tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers. Naast optredens zijn er ook een Pride walk, informatiemarkt, roze kerkdienst en diverse andere activiteiten. Andere artiesten die optreden zijn onder meer Gustaph (BE), Babs, Roze Jager & Friends, Pieter van der Zweep en Liza van den Brink.

Bekijk in onderstaand filmpje het belang van deze dag voor de lhbti+ gemeenschap. De tekst gaat na de video verder >>

Lancering boek ‘Door jou mam’

Naast het optreden op het Groningse podium is ook bekend geworden dat Willeke het boek ‘Door jou, mam’ heeft uitgebracht. Een ode aan haar eigen moeder. Tijdens de uitzending van Shownieuws vandaag vertelt ze: “Ik heb dit boek, dat ik in het buitenland zag, op mijn manier vertaald.”

Bekijk de uitzending. De tekst gaat onder de video verder >>

Het boek staat boordevol mooie prentjes en nu dus met tekstjes van haar. “In deze tijd is het voor mij ook heel belangrijk dat ik zo’n sterke moeder heb”, hiermee ongetwijfeld doelend op haar eigen rol als moeder en de zwaarte van het verlies van haar geliefde dochter. “Mijn moeder is er al een tijdje niet meer, maar ik ga steeds meer beseffen hoe belangrijk moeders zijn.”

Tot slot laat Willeke weten dat het boek de winkel uitvliegt. Misschien ben je nog net op tijd om het boekje te bestellen voor je eigen moeder, zo met Moederdag voor de deur.

Bron: Oogtv/Talpa. Foto: Michel Porro/Getty Images

Meer over: