Ga naar de inhoud

Zo kies je een horloge dat bij jou past: van formaat tot stijl

In samenwerking met:

Zowel voor mannen als vrouwen kan het juiste horloge je outfit een enorme boost geven. Omdat sommige exemplaren best een investering zijn, wil je natuurlijk geen miskoop doen. We leggen uit hoe jij de perfecte match vindt.

1. Welk formaat horloge

Allereerst is het belangrijk om het juiste formaat horloge te kiezen. Want aan een horloge dat niet past heb je niets. De meeste horloges zijn verstelbaar of kun je op maat laten maken. Een exemplaar dat te fijn of juist te grof voor jouw pols is, staat ook niet mooi. Je kiest het juiste formaat door je polsomtrek te meten met een meetlint. In de onderstaande tabel zie je vervolgens welke maat horlogekast je moet hebben:

Polsomtrek Maat horlogekast
14 cm 22-24 mm
15 cm 34-26 mm
16 cm 36-38 mm
17 cm 38-42 mm
18 cm 44-48 mm
19 cm 50-54 mm

2. Soort uurwerk

Voor het uurwerk zijn er verschillende keuzes. Niet alleen het uiterlijk van de uurwerken verschillen, maar de mechanismes ook. Kies daarom voor een mechanisme dat bij jou past. De opties zijn:

  1. Quartz uurwerk: bij dit uurwerk heb je een batterij nodig. De batterij stuurt elektrische spanning naar quartz kristallen. Dit type uurwerk is niet gevoelig voor beweging, ideaal voor sportliefhebbers.
     
  2. Mechanisch uurwerk: dit uurwerk wind je handmatig op. Misschien niet altijd even handig, wél een echte klassieker.
     
  3. Automaat uurwerk: dit uurwerk wordt opgewekt door de bewegingen van je pols. Heel modern en milieuvriendelijk.
     
  4. Solar uurwerk: zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit uurwerk opgewekt door zonne-energie. Erg milieuvriendelijk!

Betaalbaar-dameshorloge-SlaJeSlag

3. Materiaal

Het materiaal van een horloge is belangrijk omdat je daarmee het draagcomfort bepaalt. Ga hierbij na waar je het horloge voor wilt gebruiken. De meest voorkomende materialen voor een horloge zijn metaal/staal, leer, titanium, stof/nylon en siliconen/rubber. Er zijn zelfs horloges van hout.

Ook is er verschil in glas: kunststofglas of mineraalglas is prima, maar niet bestand tegen krasjes. Saffierglas is dat wel, daarmee ook een stuk duurder.

Bij de keuze voor het horlogemateriaal, stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat vind ik mooi?
  2. Wanneer draag ik het horloge? Dagelijks, bij speciale gelegenheden, of juist tijdens het sporten?
  3. Moet het horloge waterbestendig zijn?
  4. Mag het horloge zwaarder zijn, of liever licht van gewicht?
  5. Hoe lang moet het horloge mee gaan?

4. Waterdichtheid van een horloge

Als je wilt weten hoe waterdicht een horloge is, kijk je naar de mate van waterdichtheid (ATM):

  • 3 ATM betekent spatwaterdicht, geschikt voor in de regen;
  • 5 ATM betekent waterdicht, geschikt om mee te zwemmen en douchen;
  • 10 ATM betekent waterdicht, geschikt voor watersporten;
  • 20 ATM betekent waterdicht, geschikt om mee te duiken tot 30 meter’;
  • 100 ATM betekent waterdicht, geschikt voor diepzeeduiken.

Horloges-slajeslag

5. Prijs van het horloge 

Dan is er natuurlijk nog de prijs die een belangrijke rol speelt. Horloges kunnen van goedkoop (onder de 50 euro) tot extreem duur (honderdduizenden euro’s) zijn. In dat laatste geval betaal je vaak niet meer voor de kwaliteit, vooral voor de naam, zoals bij een Rolex. Er zijn ook veel horloges in een gemiddelde prijsklasse van optimale kwaliteit. Wil je niet te veel geld aan een mooi horloge uitgeven? Kijk dan eens naar de beschikbare exemplaren op een veilingwebsite, zoals Slajeslag.nl. Daar ‘win’ je het horloge van jouw keuze en bepaal jezelf de prijs die je ervoor wilt betalen. 

6. Soorten en stijlen horloges

Als je weet aan welke eisen je horloge moet voldoen, dan kun je als laatste op zoek gaan naar een exemplaar dat je mooi vindt. Ga jij voor simpel en elegant, grof en stoer of origineel en anders? Wil je een statement of houd jij van duurzaam of ‘less is more’? En natuurlijk kan het ook dat je een horloge wil dat meer is dan alleen een horloge. Bekijk dan alle mogelijkheden van een voordelige smartwatch

SlaJeSlag is het broertje van VakantieVeilingen, maar dan voor fysieke producten. Heb je interesse in een goede (horloge-) deal? Op SlaJeSlag veilen ze elke dag de mooiste gadgets, de handigste apparaten en de mooiste cadeaus. Bovendien heb jij de controle: jij bepaalt je eigen prijs. Zó word je een echte winnaar.

In samenwerking met:

Meer over: